Новини

Партията на Слави внася още днес промени в изборния кодекс, както и партийната субсидия да е 1 лв.

  15.04.2021 10:33  
Партията на Слави внася още днес промени в изборния кодекс, както и партийната субсидия да е 1 лв.

Още днес групата на "Има такъв народ" ще внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс и такива в Закона за политическите партии, с които субсидията за партиите да стане 1 лев на глас.

Това обяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в словото си при откриването на 45-ото народно събрание. Той се обърна не само към колегите си и присъстващите в пленарната зала, но и към гражданите, които са извън нея.

Имаме парламент, който е различен от всички предишни - той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото в него има представители на хората, които протестираха 1 година. Има депутати в дясната част на залата, и в лявата, които бяха на жълтите павета да протестират, и които ядоха бой от полицията, каза Йорданов.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро, каза още Йорданов. Но основната задача пред парламента била задължителната промяна в Избирателния кодекс.

Той изброи предлаганите от "Има такъв народ" промени, които се искат и от хората - да се махне ограничението за секциите в чужбина, вот по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение, изцяло машинен вот, да се разпусне ЦИК и да се избере нова. Това са неща, които този парламент трябва да изпълни абсолютно веднага, каза Йорданов.

От ГЕРБ го репликираха с викове: И мажоритарни избори. На тях Йорданов отговори: Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство.

Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща, допълни Йорданов.

 
 

Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31