Свят

Хари се връща за погребението на принц Филип, но не и Меган

  11.04.2021 09:30  
Хари се връща за погребението на принц Филип, но не и Меган
  nova.bg

Погребението на принц Филип ще бъде на 17 април в 15:00 часа местно време в катедралата "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, съобщи Бъкингамският дворец. Според говорител на двореца, цитиран от световните агенции, частната церемония ще бъде предавана по телевизията.

На погребението, което ще се състои в тесен семеен кръг, ще присъства принц Хари, който живее в Калифорния, но не ѝ съпругата му Мегън Маркъл. Тя е вече в напреднала бременност и по съвет на лекаря ѝ не бива да предприема толкова дълъг полет до Обединеното кралство за погребението, затова ще остане в САЩ, уточни говорител на Бъкингамския дворец.

Само 30 души, сред които четирите му деца (Чарлз, Анна, Андрю и Едуард), внуците му и други близки ще присъстват на погребението заради правилата, наложени от пандемията от новия коронавирус. Точният списък с присъстващите на церемонията се очаква да бъде разпространен на 15 април. Програмата на погребението, въпреки промените, свързани с пандемичната обстановка, до голяма степен отразява личните пожелания на херцога, допълни говорителят на двореца.

В началото на церемонията ще бъде запазена една минута мълчание в цялата страна. Националният траур във Великобритания ще продължи до 17 април, а кралското семейство ще бъде в траур две седмици.

Погребението на принц Филип ще бъде само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора, която на 21 април навършва 95 години, отбелязва АФП.

"Баща ми, предполагам, че през последните 70 години е дал най-забележителната, всеотдайна служба на кралицата, на семейството ми, на страната, а също и на цялата Общност", каза Чарлз. "И както можете да си представите, баща ни липсва изключително много на мен и на семейството ми. Той беше много обичана и ценена фигура и освен всичко друго, мога да си представя, че ще бъде толкова дълбоко трогнат от броя на хората тук и навсякъде по света, които също споделят нашите загуба и скръб", заяви престолонаследникът след смъртта на баща си.

"И скъпият ми татко беше много специален човек, който мисля, че преди всичко би бил изумен от реакцията и трогателните думи, които се казват за него. От тази гледна точка ние, моето семейство, сме дълбоко благодарни за всичко това", завършва принц Чарлз.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Заровен жив за 50 часа: това е най-гледаното ВИДЕО за 2021 г.
 19.12.2021 08:02      
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54