Анализи

Животът на принц Филип в сянката на кралицата

  09.04.2021 21:19  
Животът на принц Филип в сянката на кралицата

Две крачки зад нея, Принц Филип вярно следваше кралица Елизабет Втора повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина в петък, малко преди стотния си рожден ден, но остана бодър и пъргав независимо от бремето на протокола и факта, че е жертвал кариерата заради съпругата си.

Принц Филип, херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич, наричан още Филип Маунтбатън, принц на Гърция и Дания е съпруг на кралица Елизабет II от Обединеното кралство. Роден е на 10 юни 1921 г. в остров Корфу, Гърция и почина на 9 април 2021 в замъка Уиндзор, Англия, след като прекара месец в болница. 

Бащата на Филип е принца на Гърция и Дания Андрю (1882–1944), по-малък син на крал Джордж I (първоначално принц Уилям Датски). Майка му е принцеса Алиса (1885–1969), която е най-голямата дъщеря на Луис Александър Маунтбатън, 1-ва маркиза на Милфорд Хейвън, внучка на кралица Виктория. Отгледан основно във Великобритания, Филип получава образованието си в училище Гордънстоун в Шотландия и Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия.

От януари 1940 г. до края на Втората световна война той служи с Кралския флот в бой в Средиземно и Тихия океан и пред него се отварят блестящи перспективи. След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око.

"Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери", разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

На 28 февруари 1947 г. Филип става британски поданик, отказвайки се от правото си на гръцкия и датския престол и вземайки фамилията на майка си Маунтбатън. Бракът му с далечната му братовчедка принцеса Елизабет се състои в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г. В навечерието на сватбата му той е определен за кралско височество, барон Гринуич, граф на Мерионе и херцог на Единбург. Първото дете на двойката, Чарлз Филип Артър Джордж, е родено през 1948 г. Към него се присъединяват Ан Елизабет Алис Луиз (родена 1950), Андрю Албърт Кристиан Едуард (роден 1960) и Едуард Антъни Ричард Луис (роден 1964).

Филип продължава да служи активно в Кралския флот, командващ фрегата „Сврака“, докато Елизабет не се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г. Той става принц-консорт и заема завинаги второто място след съпругата си в нейния официален и обществен живот. Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да приеме това.

Той присъства средно на 350 официални ангажимента годишно от името на кралското семейство. През 1957 г. кралицата му присъжда титлата принц на Обединеното кралство, а през 1960 г. фамилията му е законно съчетана с името на нейното семейство - Маунтбатън-Уиндзор. Неговите откровено десни възгледи, които в някои случаи му е трудно да премълчи публично, понякога смущаваха монархията, опитваща се да остави настрана традиционния си образ на висока прослойка.

Воден от чувството си на дълг към официалната си роля, принц Филип покровителства над 780 различни организации и филантропски начинания. Той е президент на Световния фонд за дивата природа (WWF) от 1981 до 1996 г.. Неговата програма Международна награда позволява на повече от шест милиона млади хора да участват в общественополезни дейности, развитие на лидерство и физическа подготовка. Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г. Последното му самостоятелно събитие се състои на на 2 август 2017 г.

През 2011 г., за да отбележи неговия 90-и рожден ден, Елизабет му присъжда титлата и длъжността на лорд върховен адмирал, титулярен ръководител на Кралския флот. 

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14      
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00