Свят

Пазаруването в Гърция вече е възможно - със запазен час, СМС и максимум за 3 часа

  06.04.2021 12:58  
Пазаруването в Гърция вече е възможно - със запазен час, СМС и максимум за 3 часа

Отвориха част от магазините в Гърция, като е позволено пазаруване със запазен час, с СМС и то за три часа на ден.

В три области обаче, където търговията остана под карантина, търговците излязоха на протест.

Правителството остави затворени всички магазини в регионите на Солун, Патра и Ахея, което предизвика протести от страна на търговците. Кметът на Солун Зервас също протестира пред правителството за решението.

Търговците поставиха черни знамена пред магазините, но не ги отвориха, за да не бъдат глобени от властите.

Същевременно лекари в Гърция излязоха с поредно предупреждение за силна активност на вируса в Атика и Солун. В последните дни в южната ни съседка се отчита над 50% увеличение на положителните проби в Солун, Козани и Ахея.

По информация от щаба за контрол на коронавируса в Гърция се обсъжда вариант за отваряне на училищата от следващата седмица, но с отрицателен тест за коронавирус, за който отговорни ще са родителите.

Ще се допуска влизане на учениците само с бележка от родител, че детето не е заразено. "Това е прехвърляне на отговорността", реагираха родители, цитирани от кореспондента на БНР в Гърция.

Лидерът на опозицията в южната ни съседка Алексис Ципрас заяви пред медиите, че "гърците са изгубили доверие в правителството, но и в епидемиолозите, които непрекъснато променят мнение и мерки".

Каква е „технологията“ на пазаруването в южната ни съседка, обяснява агенция МИА, цитирана от БГНЕС. Агенцията отбелязва, че отварянето не е пълно и търговските обекти ще работят само чрез услугите „click away“ и „click in shop“, които предвиждат получаване на предварително направена поръчка или посещение в магазина след предварително запазен час.

Предвижда се в магазините да се допускат едновременно до 20 души.

Гражданите ще разполагат най-много с 3 часа за пазаруване веднъж на ден, след като са изпратили предварително на специален номер СМС с имената си и получат отговор с разрешение за посещение в магазина.

Повторното отваряне не засяга универсалните магазини и моловете, чиято работа ще се обсъжда по-късно през април.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00      
Видео
Катерач изкачи необезопасен един от най-високите небостъргачи
 04.04.2021 16:48