Икономика

Агенцията по заетостта предлага финансиране за близо 2000 нови работни места

  25.03.2021 21:11  
Агенцията по заетостта предлага финансиране за близо 2000 нови работни места

Агенцията по заетостта стартира процедура за прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

До 2 април 2021 г. включително работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната за ползване на преференции по насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни , регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта.

Финансовата подкрепа се предоставя на работодателите в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2021 г., който предвижда субсидиране на заетостта на поне 1965 новоназначени безработни и над 200 наставници за част от тях по насърчителните мерки, за които стартира настоящата процедура.

Параметрите на финансиране са определени в Плана, като ежемесечно ще се изплащат до 630 лв. за трудово възнаграждение и дължимите осигурителни вноски за всяко наето безработно лице за стажуване или чиракуване, или което е с престой в бюрото по труда над 6 месеца, на възраст до 24 години или над 50 години, с основно и по-ниско образование, безработни майки с деца до 5 години и други. Насърчителните мерки предлагат варианти за работа на пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране също е различна и варира от 3 до 12 месеца.

Съгласно чл. 50, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще оценят до 7 април 2021 г. подадените заявки по утвърдени критерии и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в рамките на наличния свободен финансов ресурс.

Извън горепосочената процедура, работодателите могат да кандидатстват и за други преференции (финансови средства) за наемане на работа на определени групи безработни , а също и за провеждане на професионално обучение на безработни лица и обучение по ключови компетентности на заети в микро, малки и средни предприятия.

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните, с които да стимулира тяхната мобилност при търсене или започване на работа в друго населено място или предприемачество.

Всяко бюро по труда разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни.

Актуалните възможности за кандидатстване за тях до изчерпване на планирания финансов ресурс се обявяват на сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика "Обяви за финансиране по региони", в подрубрики за всеки регион "Насърчителни мерки за безработни" и "Насърчителни програми и мерки за работодатели".

Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09