Новини

Ген. Венцислав Мутафчийски: Само за седмица смъртността от COVID-19 скочи с 53%

  11.03.2021 10:56  
Ген. Венцислав Мутафчийски: Само за седмица смъртността от COVID-19 скочи с 53%

Само за седмица смъртността от COVID-19 скочи с 53%. Това е тревожна тенденция. За това предупреди директорът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерски съвет.

Той припомни, че здравните власти се намират на ръба на своя капацитет. Затова е нужно да се вземат мерки или рискуваме всичко да рухне.

При предишните вълни от пандемията се забелязвала интересна тенденция, че в едно семейство е имало до един - двама заразени, а сега при британската мутация на коронавируса всички членове от семейството са заразени, отбеляза ген. Венцислав Мутафчийски.


Не, не вървят нещата в правилна посока и трябва да се вземат мерки. Медицинският капацитет ще бъде изчерпан много бързо. В такава ситуация е важно медицинският ресурс, с който разполага държавата. Много хора няма да получат адекватна медицински грижа. За това предупреди председателят на НОЩ.

Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление.

Мутафчийски даде и данни от съпоставка на база две седмици: 38% е нарастването на случаите, а при смъртността тя е с 53% - "много стръмно покачване на кривата". Това е силно обезпокоително, заяви Мутафчийски и подчерта, че се намираме в експоненциално нарастване на случаите от поне две седмици. 6395 случая в болница с нарастване от 12% от миналата седмица и 11.3% нарастването на интензивните случаи.

Като тръгвал към Министерски съвет във ВМА: 5 свободни легла, при открити нови две отделения миналата седмица, и трима чакащи в спешното отделение. "Докато се върна от брифинга тези свободни легла няма да ги има", заяви Мутафчийски.


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Кралски албатрос кацна на главата си
 11.03.2021 20:58      
Видео
Огромни стада бизони бягат от Йелоустоун
 09.03.2021 19:22