Новини

ГЕРБ презентира отново министъра на ДПС Владислав Горанов

  08.03.2021 13:27  
ГЕРБ презентира отново министъра на ДПС Владислав Горанов

Никакви промени в данъчното облагане, въвеждане на еврото от 2024 г., минимална работна заплата 500 евро (1000 лв.) в края на мандата (2025 г.) и средна 1000 евро (2000 лв.) - това са част от акцентите в предизборната платформа на ГЕРБ, които бяха представени на среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

От ГЕРБ в срещата участваха няколко кандидати за депутати, които са част от кабинета "Борисов 3" - Томислав Дончев, Деница Сачева, проф. Костадин Ангелов и Росен Желязков. Част от акцентите бяха представени и от бившия финансов министър Владислав Горанов, който запази поста въпреки информация за кореспонденции с бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, но бе сменен в разгара на антиправителствените протести миналото лято с обяснението, че областни координатори на ГЕРБ смятат, че той е един от тримата министри на ДПС в правителството. Днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, който обяви, че сутринта е имал и среща с премиера Бойко Борисов по обсъжданите теми, нарече Горанов финансовия министър. Той не е кандидат за депутат за разлика от другия определен като министър на ДПС Младен Маринов. Досега се знаеше само, че след отстраняването си от изпълнителната власт Горанов е започнал бизнес като консултант, а бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че той реди кандидатдепутатските листи. В срещата днес участваше и икономическият министър Лъчезар Борисов.

В отговор на исканията на КНСБ за данъчни реформи и необлагаем минимум Томислав Дончев каза, че в платформата на ГЕРБ не се предвиждат промени в данъците, но може да бъде обсъден въпросът за отношението между приходите в централния бюджет и приходите на местните администрации. Той определи зелената сделка като една от най-важните теми в следващите години, а връщането на нормалния политически диалог - като една от най-важните задачи. Владислав Горанов обяви, че политиката по доходите ще бъде фокус и в следващото управление. Лъчезар Борисов обеща през 2025 г. брутният вътрешен продукт на страната да бъде над 100 млрд. евро, а Деница Сачева - 500 евро минимална заплата, 1000 евро - средна, нов модел за увеличение на пенсиите, нов Кодекс на труда и 760 дигитални клуба в читалищата. Костадин Ангелов обеща увеличение на субсидията за спешната помощ, повече възможности за профилактика на хронични и онкологични заболявания, както и електронно здравеопазване.

ГЕРБ обяви, че ще представи предизборната си платформа до няколко дни. От публикации във фейсбук се вижда, че партията обещава до 2025 г. средната учителска заплата да е 2500 лв., а средната за университетски преподаватели - 2800 лв.

Предстоят срещи между КНСБ и другите партии, които според социологията ще бъдат представени в новия парламент, а целта е да се постигне договореност за доходите и социалните политики./Дневник

 


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52      
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11