Икономика

Скача цената на годишния преглед на колата

  07.03.2021 08:31  
Скача цената на годишния преглед на колата

Очаква се годишните технически прегледи на автомобилите да поскъпнат, заради новото изискване за маркиране на автомобила по отношение на неговата екокатегория. Това стана ясно от коментар на изпълнителния директор на "Пътна администрация" Бойко Рановски.

„Това не е чекиране на автомобилите“, заяви в ефира на БНТ Рановски относно поставянето на новите екостикери с чип след преминаването на Годишен технически преглед от лятото.

"Екологичната група ще се контролира визуално чрез стикер, поставен на предната част на автомобила, но и с чип. Благодарение на чипа в стикера, той ще може да бъде прочетен и дистанционно", обясни Рановски. 

"Към документите за техническа изправност, всеки ще получи и стикер", добави експертът. 
"Стикерът е ефектен и холограмен. След 12-и юни всеки ще получава такъв стикер. Ще се поставя на предното стъкло в средата", заяви Рановски. 
По думите му всеки, който регистрира колата си в КАТ, може да си направи там на място измерване за екологичната категория на автомобила.
"Екологичните групи са 5. Петата група са електрическите и хибридните коли. Останалите автомобили, които работят на бензин, дизел или газ, ще бъдат разпределени в другите 4 групи", каза той. 

"В определени дни и периоди ще се налагат забрани някои автомобили, в зависимост от тяхната еко категория, да влизат в определени зони на градовете", обясни той.
Рановски добави, че все още не са направени определените зони, които може да не съвпадат като граници със синята и зелената зона. 
Той коментира и дали ще се оскъпи годишният технически преглед след влизането в сила на новия стикер с чип:
"Това, което самите пунктови за прегледи, ще имат като допълнителен разход, е в размер на около 3 лева. Това те какви суми ще заявят вече за клиентите си, не знаем, но повече от 5 лева оскъпяване, би било злоупотреба от тяхна страна", каза Рановски относно цената на ГТП, която в момента варира за лек автомобил от около 35 лв. до 50 лв..


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52      
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11