Новини

Външно: Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и задълбочени

  05.03.2021 18:45  
Външно: Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и задълбочени

Министерството на външните работи изрази учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ. От ведомството посочват, че тя не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения.

„Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас”, пишат от МВнР.

От министерството уточняват, че преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата „Три морета”.

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, категорични са от МВнР.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11      
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33