Спорт

Без промени във Федерацията по плуване след допинг скандала

  04.03.2021 14:09  
Без промени във Федерацията по плуване след допинг скандала
  lap.bg

Кристиян Минковски остава селекционер на националния отбор по плуване. Промени във Федерацията по плувни спортове също няма да има. Това заяви президентът на централата Георги Аврамчев след извънредния Управителен съвет, проведен днес (4 март). 

Неговото свикване наложи допинг скандалът в този спорт, който избухна преди седмица. Тогава bTV разкри, че трима плувци от тима - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителни проби за веществото станозолол, използвано още от 60-те години на ХХ век.

Решението за подкрепа към треньорския щаб е взето единодушно от присъстващите. Против се е изказала само Мария Бинева, която е изпратила писмено становище.

"Управителният съвет на Българската федерация по плувни спортове приема, одобрява и изцяло подкрепя предприетите мерки и извършени действия от председателя на Федерацията, генералния секретар на Федерацията, главния мениджър на отбора и лекаря във връзка с трите положителни проби. Управителният съвет споделя изразената позиция на представителите на Българската федерация по плувни спортове на дадената пресконференция на 26 февруари 2021 г. и заявява, че изцяло подкрепя треньорския щаб на националния отбор и няма да позволи провалянето на подготовката и участието на нашите национални състезатели по плуване в предстоящото европейско първенство и олимпийските игри. Утвърждава и подкрепя предприетите и извършени действия на ръководството - предоставяне за изследване на Антидопинговия център на всички медикаменти, витамини и хранителни добавки, които са давани на националния отбор за възстановяване, искане за вземане на допинг проби на всички състезатели от националния отбор, взели участие в лагерите през януари и февруари, прекратяване на даването на интервюта и коментари по медиите по въпроси, свързани с плуването, до излизане на резултатите от двете посочени по-горе изследвания.", каза президентът на федерацията Георги Аврамчев. 

Първоначално той и селекционерът Минковски заявиха, че нямат обяснение как станозололът е попаднал в пробите на плувците, като не изключиха момчетата да са го приели по своя инициатива. 

Самите плувци разказаха за практиката в националния тим различни таблетки да им бъдат давани от треньора и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки, без да им бъде обяснявано какво съдържат те.

"Федерацията винаги е контролирала и ще продължава да контролира всички свои членове и състезатели за употреба на забранени субстанции. Управителният съвет на Българска федерация по плувни спортове стои зад далите положителна проба състезатели, ще продължава да стои зад тях и ще направи всичко възможно по силите си и в рамките на компетентността си, за да се стигне до истина", заяви още Аврамчев.

За практиката с даване на хапчета в чаши потвърдиха и бивши плувци в тима – Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, както и най-добрият ни атлет в момента в този спорт Антъни Иванов, който учи и се подготвя в САЩ. Пред bTV той заяви, че именно Минковски трябва да поеме отговорност за случилото се и той не би тренирал с националния тим, докато не настъпи промяна.

В хода на скандала станаха ясни и други порочни практики на Минковски. Различни плувци потвърдиха, че той е поискал 30% от комисионните на националните след турнир. Част от тях заявиха, че селекционерът е пушил около басейна и е употребявал алкохол.
 
Минковски е селекционер на националния тим от 2015 г. насам, когато наследи Георги Дангалаков, на когото беше помощник.

В понеделник (8 март) всички спортисти от националните отбори за мъже, жени, юноши и девойки ще бъдат тествани отново, за сметка на федерацията.

"След излизането на допълнителните изследвания, които ние сме поискали да се направят от антидопинговата агенция по време, място и начин, която тя прецени, тъй като тя единствена е компетентна по тези въпроси, за резултатите ще бъдете своевременно осведомени. Никой не се е забавил. Антидопинговата комисия решава какви проби, кога и как да се направят. Тя е единствената компетентна за подобни действия. Ние не можем да ѝ се мешаме. Имаме съответната кореспонденция. Нито мога да искам, нито някой ще ми даде. Всички налични изследвания, които прецени антидопинговата агенция, ще бъдат направени", заяви още Аврамчев.

"Дали сме списък на всички състезатели, дали сме имена и адреси. Когато решат и както решат те правят пробите. Ние никога не сме били уведомявани кога ще бъдат изследвани, кой ще бъде изследван. Това е световна практика", каза още президентът.

По време на първото изслушване на уличените в употреба на допинг плувци, той заяви, че, ако е знаел за употребата на станозолол, е щял да "скрие" атлетите от проверка. След като bTV публикува запис от срещата, с който разполага, той обясни, че няма такива правомощия, а думите му са били изречени, за да вдъхне кураж на плувците.

Аврамчев допълни, че скандалът няма да застраши подготовката на националния отбор за следващите състезания.

"Всички състезатели, които е трябвало да бъдат на този лагер, в момента са на "Дианабад". Няма да позволим на никой да отнеме труда на момчетата и да провали участието на олимпийски игри. Българска федерация плувни спортове има 3 квоти, надявам се да станат 5 или 6. Ние сме длъжни да осигурим на нашите състезатели максимални условия да довършат подготовката и да представят България и себе си на този най-голям форум", добави президентът на федерацията.

"Аз мисля, че резултатите, които показва българското плуване в последните години, не налагат промяна на методите - тренировъчни и всякакви. Наредил съм да се спре даването на всякакви добавки, докато не се изследват. За добавките ще търсим друг начин, защото виждам, че тези чашки нещо не ви харесват", каза още Аврамчев. 


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52      
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11