Свят

САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия до границата с Ирак

  26.02.2021 18:49  
САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия до границата с Ирак
  google

САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия по обекти в близост до границата с Ирак, използвани от подкрепяни от Иран милиции, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Пентагонът заяви, че ударите са ответна мярка за ракетния удар в Ирак по-рано този месец, при който беше убит един цивилен. Това е първата военна акция, предприета от администрацията на новия президент Джо Байдън, която набляга на намерението си да се фокусира повече върху предизвикателствата, поставяни от Китай.
"Този пропорционален военен отговор беше проведен в комбинация с дипломатически мерки, включително консултация с коалиционни партньори", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Най-малко 17 проирански бойци са загинали при ударите на САЩ, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.
За първи път, откакто Байдън влезе в Белия дом миналия месец, САЩ нанесоха въздушни удари в Източна Сирия по обекти, принадлежащи според Пентагона на подкрепяни от Иран милиции.
Операцията бе определена като внимателно обмислен отговор на ракетни нападения по американски цели в Ирак.
При въздушните удари са били убити 22 бойци от проирански въоръжени групировки, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, съобщава БНР.
Според неправителствената мониторингова организация мишена на атаката са били три камиона с боеприпаси, движещи се от Ирак към сирийската провинция Дейр аз Зур през район близо до граничния пункт Ал Каим.
Убитите са бойци на милициите "Катаиб Хизбула" и "Хашд аш Шааби". И двете са иракски проирански групировки.
Медицински източници заявиха пред ДПА, че броят на загиналите е 19. Според тях ранените са 22 и са били върнати от "Хашд аш Шааби" обратно в Ирак.
Американският президент Джо Байдън е разпоредил атаката "в отговор на неотдавнашните нападения срещу военнослужещите на САЩ и коалицията в Ирак, както и на продължаващите заплахи за тези военнослужещи", заяви вчера Пентагонът. Той допълни, че "при ударите по-конкретно са разрушени множество обекти, намиращи се на граничен контролно-пропускателен пункт, използван от редица подкрепяни от Иран радикални групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада".
САЩ извършиха атаката, след като по-рано този месец бяха изстреляни най-малко 14 ракети по военновъздушна база в Иракски Кюрдистан, в която са разположени американски военни. При нападението загина нает цивилен и бяха ранени американски граждани, работещи в базата по договор, както и американски войник.
Пентагонът определи вчерашната атака като пропорционална ответна мярка. Преди да нанесат ударите, САЩ са се консултирали с коалиционните си партньори.
"Операцията изпраща недвусмислено послание: президентът Байдън ще действа, за да защитава военнослужещите на САЩ и коалицията. Едновременно с това действахме целенасочено, с цел да се понижи напрежението като цяло както в Източна Сирия, така и в Ирак", обясни американското министерство на отбраната.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че САЩ са уведомили Москва за ударите няколко минути преди началото.
Той определи този срок като недостатъчен.
Лавров призова Вашингтон да поднови контактите с Москва за Сирия, за да разясни позицията на новия американски президент Джо Байдън по въпроса.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11      
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33