Свят

Португалия предложи Гутериш за втори мандат начело на ООН

  25.02.2021 09:52  
Португалия предложи Гутериш за втори мандат начело на ООН
  google

Португалското правителство официално предложи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за втори мандат начело на организацията, предаде ДПА.

Гутериш ще изпълнява задълженията си "с безпристрастност, компетентност и умение за диалог", отбеляза вчера португалският премиер Антониу Коща в Туитър.

Коща каза, че е изпратил писмо за номинирането на Гутериш до председателите на Общото събрание на ООН и на Съвета за сигурност.

"Генералният секретар приема с благодарност и смирение тази подкрепа и ще направи всичко по силите си да бъде достоен за това доверие", каза говорител на Гутериш пред репортери в Ню Йорк.

Седемдесет и една годишният Гутериш, който ръководи ООН от началото на 2017 г., вече уведоми председателя на Общото събрание по-рано тази година, че е готов за втори мандат. Сегашният му мандат изтича в края на годината.

За момента той няма потвърдени съперници за поста. По традиция решаващ глас при назначението имат петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност с право на вето: САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция.

Критици недоволстват, че процедурата за назначаване на шеф на ООН не е достатъчно прозрачна и настояват жена да оглави организацията, за първи път от повече от 70 години.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21      
Видео
Внучката на Симеон става поп звезда
 24.02.2021 10:37