Автомобили

Първият електрически кросоувър на Volkswagen - ID.4

  23.02.2021 22:04  
Първият електрически кросоувър на Volkswagen - ID.4
  VW

ID.4 е първият SUV модел на Volkswagen с изцяло електрическо задвижване, както и първият електрически „световен автомобил” на марката. Компактният кросоувър, чиито пазарен дебют предстои след броени дни, има осем предварително конфигурирани варианта - Pure, City, Pro, Life, Business, Family, Tech и Max.

При ID.4 първоначално ще се предлагат два размера батерии – при версиите ID.4 Pure и ID.4 City се използва вариант с нетно енергийно съдържание 52 кВтч, която дава възможност за изминаване на пробег до 348 км (според WLTP) с едно зареждане. При останалите модели се използва акумулаторна батерия с нетен капацитет от 77 кВтч, която съдържа енергия, достатъчна за изминаването на автономен пробег до 522 км (WLTP). Във всички случаи акумулаторната батерия е разположена в подовата секция на каросерията и осигурява нисък център на тежестта и балансирано разпределение на натоварването на двата моста. Големите колела с диаметър до 21 цола подчертават спортния характер на електрическия SUVмодел, докато клиренсът от 16 сантиметра е отлична предпоставка за успешно справяне и с леки офроуд терени.

Тяговият електродвигател е разположен на задния мост и се предлага в три различни нива по отношение на мощността. Във вариантите ID.4 Pure и ID.4 City той развива 109 кВт (148 к.с.) или 125 кВт (170 к.с.), докато при всички останали варианти мощността е 150 кВт (204 к.с.). С тази върхова версия на двигателя ID.4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди, а при всички варианти на новия модел максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч. По-късно тази година ще бъде представен и спортния флагман на гамата с система за двойно предаване.

Външният дизайн се отличава с мощни пропорции и футуристично излъчване. Неговият изчистен стил с плавни линии и форми е вдъхновен от природата и осигурява много добра аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление от 0,28.

Конструктивната архитектура на ID.4 с нейното дълго междуосие създава изключително просторен интериор с размери и обеми, ставними с тези на конвенционален SUV модел от горнияавтомобилен клас.
Сензорният екран с диагонал до 12 инча, гласовото управление с естествени фрази, интернет свързаността и връзка и интелигентните светлини ID. Light са част от стандартното оборудване. Допълнително предлаганите възможности и удобства включват head-up дисплей с разширена реалност, който обединява изображенията на определени показания на контролните прибори и системи с реалната обстановка около автомобила.

Софтуерът и хардуерът на ID.4 са проектирани в рамките на чисто нова електронна архитектура. Наред с редица други предимства, тя позволява на клиента да получава онлайн актуализации на автомобила след покупката.

Навигационната система Discover Pro и мобилните онлайн услуги на We Connect Start са част от стандартното оборудване на всички осем версии на модела. Асистиращите системи създават още по-добро усещане зад волана.

Volkswagen е първият голям автомобилен производител, който с We Charge5 предлага цялостна зарядна екосистема за електромобили. Клиентите могат да разчитат на цялостно усещане за удобство и сигурност при зареждане на своя автомобил.
В момента на приемането от своите собственици в Европа, Volkswagen ID.4 има изцяло неутрален въглерод баланс. Около ID. Моделите на марката ще бъде изградена цяла екосистема на устойчива електрическа мобилност.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21      
Видео
Внучката на Симеон става поп звезда
 24.02.2021 10:37