Новини

Бившият кмет на Божурище изплува в схеми с читалището

  19.02.2021 14:57  
Бившият кмет на Божурище изплува в схеми с читалището

Бившият кмет на град Божурище Аспарух Аспарухов, който беше изхвърлен от стола ч, е завъртял скандали и далавери с пари на читалището „Христо Ботев“, на което сега се явява председател. Затова алармират пред ПИК местни жители, които са пуснали сигнали в прокуратурата и в Държавен фонд „Земеделие“, по чиято европейска програма се очаква да бъдат възстановени средствата. Става въпрос за 286 597.14 лв. Асхарухов се хвали в Божурище, че подкрепя и е приближен на президента Румен Радев.

Читалище „Христо Ботев 1934“ не е към община Божурище, а е самостоятелен обект. Кандидатствало е и е получило финансиране по проект за „Модернизация и доставка на оборудване за нуждите на Народно Читалище „Христо Ботев 1934 – гр. Божурище“, финансиран по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В профила на купувача на читалището са качени осем броя договори за директно възлагане на обществени поръчки. Седем от тях са сключени на нелегитимно правно основание, а именно чл. 20, ал. 4, т.2 от Закона за обществените поръчки, пишат в жалбите. Това означава, че стойността на поръчката е под 30 000 лв. без ДДС. Стойността на сключените от Аспарух Аспарухов договори е многократно по-висока – около 80 000 лв. Същият е разделил доставките в няколко договора, което от своя страна води до умишлено разделяне на обществената поръчка, се обяснява в сигналите.  

При направена справка на подробно описаните в договорите вещи и техните цени в интернет, гражданите остават шокирани от фрапиращите разлики. Цените за същите вещи и оборудване в специализирани интернет сайтове е многократно по-ниска от тази, за която страните са се договорили. Фрапиращ е разходът за подреждане и въвеждане в електронен архив на книгите в библиотеката /таблица, не дигитална библиотека/ за “скромните” 77 000 лв. Осветление “лукс” поставено върху прозорците на сградата на читалището и 9 бр. сценични прожектора за скромната сума от 32 896.80 лв. “Лукс” двукрилни ПДЧ гардероби и “лукс” сгъваеми столове само за 26 580.00 лв. Така е с климатиците, обясниха граждани.

Споразуменията на Аспарухов са с три дружества. Не става ясно метода, по който са избрани за изпълнители. Две от фирмите са регистрирани на един и същи адрес на седалище в Плевен, на ул. Цаньо Манев. Адресът на управление на „Ники инвест 77“ ООД изцяло съвпада с този на „Еврострой РН“ ЕООД, показва справка в Търговския регистър. Третото дружество е „Ди ен ес секюрити“ ЕООД.  

Има и една проведена обществена поръчка, колкото да не е без хич – публично състезание за доставка на оборудване, по която е избрана отново една от познатите фирми по договорите - „Ди ен ес секюрити“ ЕООД.  

Според жалбите, има много неясни и съмнителни неща в сключените от Аспарух Аспарухов договори. Същите са с поети ангажименти за разпореждане с публични средства на стойност, многократно по-висока от реалната. По този начин той ощетява ДФ „Земеделие“ и знаковата културна институция за Божурище, каквото е читалището. В жалбите гражданите молят за проверка на случаите, с което да бъдат прекратени своеволията и нарушенията на ръководството на Читалището. „Читалището е важна структура за развитието на нашето общество и на нашите деца“, се казва още в сигнала.

Засега Аспарух Аспарухов мълчи по случая.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42