Новини

ЦИК: Подадени са документи на 26 партии и 8 коалиции, но броят не е окончателен

  17.02.2021 20:59  
ЦИК: Подадени са документи на 26 партии и 8 коалиции, но броят не е окончателен

"Към момента има подадени документи на 26 партии и 8 коалиции, но дежурни членове на ЦИК приемат документи на кандидати за регистрация, които пристигнаха малко преди 17 часа". Това съобщи Таня Цанева - говорител на ЦИК, като уточни, че все още не може да се посочи окончателният брой на политическите формации, които ще участват на парламентарните избори на 4 април. Днес в 17 часа изтече крайният срок за подаване на заявленията за регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящия вот.

По думите на Цанева от Централната избирателна комисия вече са дали своите забележки по проекта на протокола, изготвен от Министерството на здравеопазването:

"Когато го получим, надявам се в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии".

ЦИК изтегля сроковете на консултациите за състава на СИК с една седмица, а назначаването на членовете на СИК да приключи към 1-ви март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Това обясни тя и подчерта, че здравният протокол включва ваксиниране на състава на секционните избирателни комисии.

Говорителката на ЦИК посочи, че за СИК са необходими минимум 5-има членове, а за подвижните избирателни секции и за секциите в чужбина са необходими трима членове.

В предаването "Нещо повече" Таня Цанева коментира и подготовката за машинно гласуване на изборите:

"Имахме днес среща с представители на администрацията на МС, за да уточним условията по наемане на склада, в който да се съхраняват машините. По отношение на доставката, изпълнителят се справя много добре".

Цанева не очаква актуализация на изборния бюджет, но посочи, че има едно перо - медийни пакети, което е неизвестно, защото не е ясна бройката на партии и коалиции, които не получават субсидии, ще се регистрират в ЦИК и ще имат право на т.нар. медийни пакети, които са 40 хил. лева за партия и 5 хил. лева за независим кандидат.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42