Новини Свят

СЗО одобри за спешна употреба две версии на COVID ваксината на AstraZeneca

  15.02.2021 20:56  
СЗО одобри за спешна употреба две версии на COVID ваксината на AstraZeneca

Световната здравна организация (СЗО) обяви в понеделник, че е одобрила за спешна употреба две версии на коронавирусната ваксина на AstraZeneca и Oxford, разширявайки по този начин достъпа до сравнително евтината ваксина в развиващия се свят.

"Вече имаме на разположение всички варианти за бързото разпространение на ваксини. Но все още трябва да увеличим производството", каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на редовен брифинг, съобщи Ройтерс.

"Продължаваме да призоваваме разработчиците на ваксини срещу COVID-19 да представят своите досиета на СЗО за преглед едновременно с подаването им на регулаторните органи в страните с високи доходи", каза още той.

В декларация на СЗО се посочва, че организацията е одобрила ваксината, произведена от AstraZeneca-SKBio (Република Корея) и ваксината на AstraZenca на Института за серуми в Индия.

Произвежданите в Южна Корея и в Индия ваксини на "АстраЗенека" ще бъдат достъпни чрез програмата COVAX на СЗО.

Коментирайки глобалната наличност на ваксини, помощник-генералният директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти д-р Мариангела Симао отбеляза, че всички разработчици на ваксини трябва да увеличат производствения капацитет и да представят кандидатите си за ваксина възможно най-рано за одобрение от СЗО.

AstraZeneca се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение, добави СЗО, отбелязвайки, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи".


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42      
Видео
Учени откриха странни създания под антарктическия лед
 16.02.2021 18:10