Новини

Президентът оспори фигурата на специалния прокурор

  10.02.2021 10:55  
Президентът оспори фигурата на специалния прокурор

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващите въведоха нова фигура в правосъдната система- прокурор, който да разследва главния. Държавният глава връща целия закон за ново обсъждане от депутатите, а не отделни негови разпоредби.

Припомняме, че на 29 януари Народното събрание окончателно прие идеята да има специален прокурор, който да разследва главния. Първоначалното предложение на ГЕРБ претърпя промяна – мандатът на новия прокурор ще бъде 5, а не 7 години. Изменението мина въпреки отрицателното становище на ВСС и критиките на Венецианската комисия. От опозицията също бяха против създаването на този „Франкенщайн“ в правната наука.

Румен Радев е на мнение, че със закона не се предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. Според него с въвеждането на новата длъжност се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

Държавният глава отбелязва, че за последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг, смята Радев.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Сузанита пусна брутален клип (18+)
 10.02.2021 14:58      
Видео
Мощeн ураган в Истанбул
 09.02.2021 20:34