Новини

Д-р Симидчиев: Новият вариант на вируса е с около 52% по-заразен

  24.01.2021 18:46  
Д-р Симидчиев: Новият вариант на вируса е с около 52% по-заразен
  bTV

Пандемичният процес протича на вълни, една от хипотезите за това е, че е свързано с поведението ни като общност, обясни в предаването „120“ минути“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Когато започнат повече хора да боледуват, контактите се ограничават, тогава спада пандемичният процес. Когато спадне достатъчно, хората казват : „Вече мина“ и така започва отново“, обясни той. 

Д-р Симидчиев посочи, че данните за новия вариант на вируса са противоречиви, а последните проучвания показват, че е средно около 52% по-заразен. Засега няма данни, че протича по–леко. При възрастните над 60 години изглежда, че протича по-тежко, посочи той.

„Колкото по-малко има от вируса, толкова по-малко той ще се намножава и толкова по-малка е вероятността той да се промени. Той се променя само тогава, когато има възможност да се намножава повече. Колкото повече гостоприемници му дадем, толкова по-голяма е вероятността да се адаптира към популацията ни. Всички мерки, които ограничават възможността той да се намножава в повече гостоприемници, са нещо положително“, отбеляза пулмологът. 

Според него, ако не се ваксинириме достатъчно бързо, вирусът ще има възможност да се променя.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Солили сме грешно храната, ето как трябва
 26.01.2021 19:18      
Видео Новини
Отрасловият съвет потвърди: От 4 февруари се връщат в училище 3 класа
 25.01.2021 19:05