Свят

НА ЖИВО: Джо Байдън вече официално е 46-ият президент на САЩ

  20.01.2021 18:41  
НА ЖИВО: Джо Байдън вече официално е 46-ият президент на САЩ
  Youtube

 Джо Байдън положи клетва и официално стана 46-ият президент на САЩ. 

"За Америка настъпва нов ден". Това написа Джо Байдън в TwitteСлед броени минути Джо Байдън ще положи клетва и официално ще стане 46-ият президент на САЩ. Доналд Тръмп напусна Вашингтон и няма да посрещне своя наследник.r, часове преди встъпването му в длъжност като 46-ти американски президент.

След като присъства на на католическа служба във Вашингтон, съпроводен от четиримата парламентарни лидери от Републиканската и Демократическата партия, Байдън отпътува за Капитолия, за да положи клетва около обед местно време, предаде БТА.

В 18.42 българско време клетва положи вицепрезидентът Камала Харис. Тя е първата жена вицепрезидент на САЩ.

Преди това ексцентричната Лейди Гага изпя националния химн.

В 18.20 часа Джо Байдън и съпругата му Джил бяха посрещнати на сцената в Капитолия и официалната част от церемонията започна.

В 17.50 на сцената пред Капитолия бяха посрещнати с аплодисменти президентите Клинтън, Буш и Обама. Те също пристигнаха със своите половинки.

Доналд Тръмп няма да присъства на инагурацията на Байдън. Така не само нарушава традицията, но става и първият американски президент, който не присъства на клетвата на своя приемник от повече от 150 години насам.

Около 17.30 часа българско време Джо Байдън и Камала Харис пристигнаха в Капитолия, където ще се проведе церемонията по встъпването им в длъжност. С Байдън и Харис са техните половинки - Джил Байдън и Дъг Емхоф.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Възстановиха лицето на Сибирския Тутанкамон
 20.01.2021 15:21      
Видео
Сняг и лед в пустинята Сахара
 19.01.2021 19:33