Анализи

Боян Рашев: Столична община извършва престъпление срещу софиянци заради Витоша

  03.01.2021 11:36  
Боян Рашев: Столична община извършва престъпление срещу софиянци заради Витоша

Боян Рашев публикува  във фейсбук разсъждения във връзка със ситуацията на Витоша и масовото посещение на хора през почивните дни. Ето какво пише:
 
Пореден локдаун на Витоша

Вчера се качихме на Черни връх и станахме свидетели на поредния "локдаун" на Витоша. Ето някои факти и мисли по темата:

1. Черни връх вероятно отбеляза рекорд по зимна посещаемост: Процесията от Алеко към върха беше нескончаема - според мен имаше хиляди хора. А на самото Алеко пък да не говорим - там кърфица да хвърлиш, нямаше къде да падне. Подобен брой хора на Витоша съм виждал само през последната неделя на август - по време на Деня на туризма. 

2. Вероятно се дължи в голяма степен на факта, че софиянци са си в града и моловете са затворени. Това обаче няма особено значение. Деца, млади и стари - горе имаше от всичко по много. Най-сетне българите масово откриват красотата на зимната планина. А тя, веднъж преживяна, не се забравя и те дърпа нагоре. Радващо е.

3. Витоша на практика е крайградски парк на София. Който го отрича, просто не е стъпвал горе. Това не е добро или лошо, а просто факт. За мен тя е най-хубавото нещо, което София притежава - приносът й към качеството на живот в града е неизмерим.

4. В същото време хиляди софиянци не успяха да се качат, защото работи само един лифт, а паркираните коли стигаха до Бай Кръстьо. Колко семейства с деца и по-слаби хора са се отказали от плановете си насред задръстването, колко време успелите са изкарали в колите си на качване и слизане - няма как да знам точно. Но съм сигурен, че беше гигантско мазало. Локдаунът беше двупосочен и полицията беше абсолютно безпомощна. Добре, че бяхме само с Климето и ни бива в покриването на големи разстояния за кратко време.

5. Проблемът с достъпа до горе нараства лавинообразно с всяка изминала година, но решения не се вземат. Столична община, ПП Витоша и всякакви други замесени организации са в ступор по темата, откакто се помня. Това е ужасяващо глупаво положение, което трябва да бъде преодоляно. 

6. А решението е изключително просто: Изграждат се голям брой бързи лифтове с голям капацитет - Драгалевци, Княжево, а защо не и другаде. Насищат се автобусните линии, особено през празници и уикенди. На входовете на двата пътя нагоре (към Алеко и Златните мостове) се слагат бариери и всеки, който иска да се качи с кола, си плаща 50 лева (примерно) за привилегията.

7. По този начин хем всеки ще има достъп, хем ще се събират пари за финансиране на дейностите на Природен парк Витоша, а защо не и за опазване на природата в цялата страна.

8. Вчера много хора, голяма част без никакъв зимен планински опит, е имало не само на Черни връх, а навсякъде по високите ни планини - Мусала, Мальовица, Вихрен, Ботев. Това е чудесно, но означава и нещо друго - рискът от инциденти се увеличава неимоверно. Един ден времето ще се прецака за минути, ще хване много неподготвени и недобре екипирани високо в планината и ще се случи голяма трагедия с много голям брой засегнати и жертви. Само въпрос на време е.

9. Училищната подготовка на българина не включва никакви знания и умения за оцеляване във високата планина, в морето или където и да е. Това е пропуск, който трябва и може да се запълни, но се изисква желание и държавническо мислене.

10. ПСС е страхотна организация с добре подготвени екипи, но без адекватен транспорт - като моторни шейни и хеликоптери - те няма да могат да си свършат работата. ПСС има нужда от подкрепа сега, а не след като трагедията вече се е случила.

Накрая най-важното: Много се радвам да видя и срещна толкова много хора на Витоша - това значи, че българинът живее все по-добре и има време, желание и ресурси за нови преживявания. Това е естествена стъпка в еволюцията на едно развито общество.

Не разбирам обаче защо Столична община не решава проблема с достъпа до най-хубавия си парк. Ще го кажа ясно:

Всеки, който с действията или бездействието си допринася за локдауна на Витоша, извършва престъпление спрямо живота на софиянци.
 
 

Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15