Свят

Президентът на Туркменистан откри чудодеен лек срещу коронавирус

  26.12.2020 18:10  
Президентът на Туркменистан откри чудодеен лек срещу коронавирус

Добре известен със своите объркващи ботанически изявления, президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов заяви в събота, че женското биле може да лекува коронавирус, последното предполагаемо чудодейно лекарство в държава, която все още твърди, че няма случаи, предаде АФП.

„Учените от всяка страна търсят ефективни лекове, провеждат различни изследвания и едно от тях може да бъде женско биле “, каза лидерът на авторитарната бивша съветска държава пред министри.

Без да цитира никакви научни доказателства, бившият зъболекар Бердимухамедов твърди, че „сладкият корен спира коронавируса да се развива“ и „дори слабата концентрация на екстракт на водна основа има неутрализиращ ефект“.

Туркменистан има "достатъчни запаси" от женско билек, добави президентът, нареждайки на Националната академия на науките да проучи предполагаемите ефекти на растението върху здравето.

Още през март Бердимухамедов препоръча на хората „систематично“ да изгарят дива рута, силно миришещо растение, за което се смята, че има лечебни свойства, за борба с коронавируса, което вдигна цената му до небесата.

Държанвникът не за първи път влиза в ролята на рекламен агент на фауната и флората на страната си. Докато световните здравни власти отдавна препоръчват носенето на маски, социалното дистанциране и редовното миене на ръцете, за да се забави разпространението на вируса, чак през юли след посещение от делегацията на Световната здравна организация в Туркменистан, страната прие мерките. Но правителството все още оправдава носенето на маски като защита срещу "прах" и неуточнени "патогени", а не коронавирус.

Магазините и ресторантите за нехранителни стоки са затворени от лятото, а разписанията на автобусите и влаковете са свити драстично.

Страната също твърди, че няма нито един случай – дори и след като британският посланик в Ашхабад съобщи, че се е заразил с COVID-19, припомня БГНЕС


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19