Свят

Чехия отваря магазини и барове

  03.12.2020 19:04  
Чехия отваря магазини и барове
  bTV

Чешките власти разрешиха днес отново да бъдат отворени магазините, моловете, ресторантите, баровете и хотелите, като по този начин разхлабиха някои от най-строгите мерки, въведени с цел ограничаване на рязкото увеличение на случаите на зараза с коронавируса. Разхлабването на мерките ще позволи завръщане към относително нормален живот в Чехия в навечерието на празниците на края на годината, предаде Асошиейтед прес.
Всички съседни на Чехия страни, включително Германия, остават под различни форми на карантина. Европейският съюз предупреди вчера своите страни членки да не бързат с вдигането на ограниченията, свързани с контрола на инфекцията, за да предотвратят следколедния ръст на новозаразените и починалите от Ковид-19.
Чешките власти вдигнаха също нощния полицейски час, забраната за употреба на алкохол на обществени места и забраната за работа на търговските обекти в неделя.
Но разрешението за подновяване на икономическата дейност е обвързано с определени условия. Ресторантите могат да обслужват само до четирима клиенти на маса в часовете между 6.00 ч. и 22.00 ч. и да работят само на 50 процента от капацитета си. Магазините и моловете трябва да ограничат броя клиенти до един на 15 квадратни метра площ.
Фитнес залите също подновиха работа, наред със зоологическите градини, парковете, музеите, галериите, библиотеките, обществените басейни и казината. Особено търсене има към услугите на фризьорските салони.
Концертните зали, театрите и кината обаче остават затворени. Някои жители на чешката столица се радват на всяко връщане към обществения живот, но други смятат, че облекчаването на мерките идва прекалено рано, отбелязва АП./БТА


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19