Икономика

От ВМРО предлагат закон за частния фалит

  03.12.2020 10:16  
От ВМРО предлагат закон за частния фалит

Закон за частния фалит предлагат депутатите от ВМРО. Според проекта им физическите лица могат да обявят несъстоятелност, без да се притесняват как ще покриват основни свои нужди след това.

Икономисти обаче реагираха остро и прогнозират, че това ще доведе до поскъпване на лихвите по кредитите. От Министерството на финансите пък откриват твърде много пропуски в проектозакона.

В проектозакона на "Обединените патриоти" се предлага длъжник или поръчител да обявяват личен фалит, ако в продължение на поне три месеца не са плащали вноските по кредита си. Сумата не може да е по-малка от 5 минимални работни заплати.

„Тук ще имаме заличаване на задължението, разбира се, с негативната последица да бъде вписано лицето, което не е удовлетворило кредиторите в публичен регистър на лошите длъжници. Тоест, той ще има затруднения в бъдеще да получава кредити”, казва Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

За недобросъвестните, законодателят е предвидил и санкции. В продължение на 5 години доходите му ще бъдат изплащани на кредитора. „Малките суми в тези 5 години със сигурност ще бъдат удовлетворени”, допълни Веселинов.

Икономистът Красен Станчев обаче вижда проблем още в самото начало. „Винаги в такива кризи, хората ще се опитат да минат гратис при плащането на данъци и на задължения, което в крайна сметка ще се отрази на състоянието на банките”, казва той.

За да гарантират, че няма да бъдат излъгани в бъдеще, банките ще натоварят добросъвестните кредитополучатели, прогнозира Станчев. „Финансирането на здравето на кредитора трябва да се отрази по някакъв начин и обикновено означава вдигане на лихвите на онези, които продължават да плащат. Което означава също, че те пък ще бъдат изгонени в неплащащите”, допълва той.

За последното тримесечие на тази година отписаните като несъбираеми кредити са около 1000 на брой и са на стойност близо 6 млрд. лв., сочат данните на икономистите.

„Разходите кой ще ги поеме? Защото, ако някое физическо лице е в във фалит, то очевидно няма пари, за да се покрият дори разноските по тази процедура. Дали ги е харчил по заведения, дали е живял в лукс и разкош, или е действително е бил предприемач, каквато е идеята на европейската директива, това е друга тема”, коментира Георги Дичев - председател на Камарата на ЧСИ.

Интересите на кредитори и длъжни са достатъчно защитени с въвеждането на 10-годишната давност, смятат икономисти и частни съдебни изпълнители.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19