Анализи

Кметът на Лозенец - една година скандали и неадекватни решения

  30.11.2020 09:34  
Кметът на Лозенец - една година скандали и неадекватни решения
  google

Повече от година Константин Павлов демонстрира абсолютно бездействие, организационна безпомощност, професионална ограниченост поради неразбиране и подчиненост на политически интереси.
Много често управленските решения стигат своята абсурдност поради неадекватност и некадърност на техните автори.

Такъв е случаят с кмета на "Лозенец" Константин Павлов, който изглежда все по-безпомощен да направи нещо съществено за квартала си.

За сметка на това обаче е амбициран да грабне палмата на първенството по управленска непригодност, която може да струва скъпо на съгражданите му.

Преди две седмици съдът за пореден път потвърди валидността на Разрешението за строеж на „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строителните дейности. Неотменно правило е, че решенията на съда не се коментират, а изпълняват, което явно не важи за кмета, който взриви юридическата мисъл с прозрението: „Престъплението „Златен век“ продължава!“. В коментара си кметът дава оценки на ДНСК, на Главния архитект на Столична община, на инвеститорите в проекта „Златен век“ и за пореден път отправя юридически неиздържани искания, които няма как да се случат в една правова страна.
Интересното е, че в случая Павлов си позволява да издава присъди дори след две становища на Административен съд София-град, че „Златен век“ е законен строеж и валидността на РС е до 2028 година! Решението на съда е победа над всичко дребно, политически обвързано, разрушително и задкулисно скроено. То е победа на съзиданието, на творческата мисъл, която остава диря в годините. И срещу него застава кметът Павлов, раздавайки присъди, противоречащи на съдебните становища. Творчество и градеж срещу некомпетентност, разруха и угода в полза на нечии интереси!

Освен неадекватно поведение кметът за пореден път демонстрира крещяща безпомощност да реши истинските проблеми на „Лозенец“, което явно и на самите му избиратели започва да прави впечатление, тъй като в коментарите си те дават безпощадни оценки:

„За много неща съм съгласен с теб, Комита, но съпротивата срещу тази сграда („Златен век“) не я разбирам и не я подкрепям“ – коментира Георги Драганов.

„Прекалявате вече! Фиксацията ви в точно тази сграда вече е съмнителна! Кмет сте – дръжте се малко по-адекватно! – възмущава се друга гражданка.

„Колкото по-бързо и без спънки бъде завършена с целия ѝ блясък тази сграда, толкова по-добре за квартала. Комита, аз съм от обществения интерес, който е на противоположното на твоето мнение“ – смята друг гражданин, Борил Гуринов.

„Решенията и на двете съдебни инстанции са аргументирани и точни. Сигурна съм, че същото ще бъде и решението на последната инстанция. Да видим кой ще плаща нанесените щети и пропуснатите ползи“ – алармира Татяна Колева.

Да, прави впечатление фиксацията на кмета Павлов върху престижната и законна сграда "Златен век" за сметка на огромните нерешени проблеми в един от най-престижните квартали на столицата, който той предизборно обеща да разреши.

Вместо това повече от година виждаме абсолютно бездействие, организационна безпомощност, професионална ограниченост поради неразбиране и подчиненост на политически интереси.

Въздухът в „слънчевия“ „Лозенец“ продължава да е един от най-мръсните в София, проблемът с обществените паркинги изобщо не се обсъжда, а камо ли да се реши, а липсата на тротоари и организация на движението в квартала е на път да изчерпи търпението не само на майките с колички, но и на всички граждани в кварталите на района.
Преди десетина дни общинските съветници не одобриха обявяването на конкурс за отдаване на общински имот почти без пари, внесен от кмета на „Лозенец“ Константин Павлов. Става дума за клуб и ресторант, намиращи се на кръстовището на бул. „Черни връх“, ул. „Свети Наум” и бул. „Арсеналски” в елитния столичен район. Предложението на Павлов буквално взриви общинарите с наглостта, с която бе прегазен обществения интерес. Наемът за лятната градина към ресторанта, която е с площ от 180 кв.м., бе определен от Павлов в размер на 1.53 евро за кв. метър - драстично занижен, който по никакъв начин не отговаря на пазарните цени, но пък навява на мисълта, че зад това предложение вероятно стоят корпоративни интереси. Скандалната оферта, която би ощетила интереса на данъкоплатците, е напълно недопустима за стратегическата столична локация и е доказателство за наистина некомпетентното управление на кмета на „Лозенец“ Константин Павлов.

В предизборните си обещания Константин Павлов чертаеше на съгражданите си с размаха на популист нов облик на кварталите в района, подобряване качеството на живот и въобще – влизане в 21 век. Равносметката днес е - разбити тротоари, нерегламентирано паркиране, което е изнервило живущите до краен предел, боклуци, висящи кабели и мръсен въздух. Жителите в района са принудени да се спасяват сами както намерят за добре, а за да си осигурят поне малко чист въздух инсталират системи за пречистване на въздуха в домовете си.

Да, едно е да си протестър и вечен критикар, друго е да си реален администратор, ръководител, да милееш истински за проблемите на хората, които са ти гласували доверие и да знаеш как да ги решиш. Изглежда обаче, че Павлов все още не е осъзнал тази разлика и предпочита да скрие некомпетентността си зад неясни политически интереси, които естествено са в ущърб на гражданите.

Безумна беше идеята му да премести паметника-костница на съветските воини в градина "Черни връх" в столицата и на това място за създаде , създаде парк "Анна Политковская". Гаврата с паметта на хора, взриви обществеността. "Предложението да бъде разровен гроба на хора, дали живота си за нашето свободно бъдеще, изглежда повече от кощунствено", написа тогава руският посланик Анатолий Макаров. Разбира се, в политическото си умопомрачение Павлов вероятно не знае, че България е поела задължение за опазване на военните паметници по Договора за приятелски отношения с Руската федерация. "Война с паметници" може да се интерпретира като "опит за реабилитиране на нацизма и първа стъпка към възраждане на човеконенавистни идеологии", беше оценката на посланик Макаров.

Да, по-лесно е да разрушиш, вместо да съградиш.

Но в историята остават онези, които са построили и създали, чийто творчески размах и визия за бъдещето са допринесли за общественото благо. Кметът на „Лозенец“ Константин Павлов не е от тях. И няма да остави диря. Но скандали – със сигурност!/epicenter.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19