Икономика

Продължава работата по Северен поток 2

  28.11.2020 19:50  
Продължава работата по Северен поток 2

Nord Stream 2 AG заяви, че планира да възобнови полагането на тръбопроводи за газовия проект „Северен поток 2“ през тази година.

"Да, можем да потвърдим това", каза компанията пред журналисти на въпрос дали планира да възобнови строителството на тръбопроводите през декември.

"Планираме да възобновим работата по полагане на тръби с помощта на закотвен кораб в германската зона през тази година. Ще ви кажем името на конкретния кораб, който ще се използва по-късно", добави компанията.

Газопроводът е на около 75 км от завършването - 16 км на територията на Германия, а останалите 60 км в датската земя.

Проектът „Северен поток 2“ беше спрян след декември 2019 г., когато САЩ наложиха санкции срещу компании, участващи в изграждането на газопровода. Вашингтон е насочен към фирми, които предоставят услуги или средства за надграждане или инсталиране на оборудване на кораби, полагащи тръбопровода.

Според NDR, Управлението на водните пътища и корабоплаването на Щралзунд е призовало капитаните на корабите да бъдат особено внимателни, когато плават на юг от района на Адлергрунд в Балтийско море поради началото на строителните работи там на 5 декември. Както отбелязва радиостанцията, именно в този район завършват две тръби, които водят от точката на сушата на „Северен поток-2“ – станцията в Любмин – до Балтийско море.

Nord Stream 2 AG отбеляза пред NDR, че краищата на тръбопроводите ще излизат от морското дъно и ще бъдат положени още 2,6 км от бъдещия газов път. Обикновено такъв сегмент се полага за 1-2 дни, уточнява радиостанцията.

В петък стана известно, че властите на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания искат да създадат организация с нестопанска цел, която да се бори за пълното изпълнение на проекта. Неин ръководител, според германските медии, ще бъде бившият министър-председател на региона Ервин Зелеринг.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48