Новини

Доц. Кунчев: "Пирогов" търси санитари за по 3000 лв. заплата

  25.11.2020 18:54  
Доц. Кунчев: \

Желанието ни е, ако сработят мерките и успеем да постигнем задържане на заболеваемостта, да се разхлабят. Целта е да посрещнем едни хубави празници. Данните показват, че страните, които въведоха подобни мерки, сега бележат спад. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Ефектът от тези мерки се проличава минимум след 10 дни. Спирането на мрачната тенденция ще е успех, посочи той.

Доц. Кунчев уточни, че целта на властите е да се постигне баланс между мерките, така че да запазят работните места на хората.

„През пролетта почти нямахме вълна на COVID-19, за разлика от страните, които не предприеха никакви мерки. Това, че няма да спрем епидемията е ясно на всички. COVID е значително по-тежък от грипа“, категоричен е доц. Кунчев.

По думите му един болен разболява още 30, ако не се спазва хигиена. Върху някои повърхности се задържа по-дълго, но зависи от външните фактори. Ултравиолетовата светлина го убива за минути. Това е въздушно-капкова инфекция и ние се заразяваме като говорим с други хора.

Той коментира мярката да се премине към дистанционно обучение за децата у нас. „Децата станаха доста сериозен разпространител на COVID-19. Те пренасят заразата, за щастие при тях заболяването не протича тежко, ако нямат придружаващи заболявания. Не може да губим по 200 човека всеки ден и да не предприемем мерки. Да сме в първите места по смъртност и да не направим нищо, това би било престъпление“, подчерта държавният здравен инспектор.

Според данните, три пъти и половина се е повишила смъртността в сравнение с минали години. „Както и да е създаден този вирус, това не оказва значение на справянето ни с него. Пандемията показа нивото на здравната система“.

„Една реформа е бавна, скъпа и болезнена. Докато всички политически сили не седнат и се разберат, ще теглим още от недостатъците на системата“, прогнозира той. „Страшно се уморихме. Моето работно време не пада под 13 часа. Губим по 190 човека, как да не реагираме? Ние оставаме на улицата. „Пирогов“ търси 80 санитари. Заплатата е 3000 лева, но никой не идва“, разкри доц. Кунчев.

„Грипът вече е дошъл. Но той е на такова ниво, че не е ясно изразен. Между вирусите има конкуренция. Така че напълно вероятно е грипът да е по-слаб за сметка на по-силния COVID-19“, каза още той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48