Икономика

24 лв. компенсации на ден за работниците в затворените бизнеси

  25.11.2020 11:44  
24 лв. компенсации на ден за работниците в затворените бизнеси

„Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите 3 седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и да получи нужната помощ. Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

"Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск", каза още тя. Продължава и подкрепата за лекарите на първа линия, общопрактикуващите лекари и медицинските сестри.

За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

"Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност - живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат. Този баланс показва, че към момента тези мерки ще работят само три седмици и това го обещаваме на бизнеса. Сектор "Търговия" остава напълно отворен. Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на затворените сектори", обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект и да достигнем от бизнеса. Облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите - до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но % от оборота който са загубили през 3-те седмици също е важен такъв", обясни той.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08