Спорт

БФС настоя футболните първенства да се доиграят

  24.11.2020 15:29  
БФС настоя футболните първенства да се доиграят

Ръководството на Българския футболен съюз настоява мачовете от Първа, Втора и Трета лига да не бъдат спирани, въпреки предложението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. 

Изпълняващият длъжността президент на централата - Михаил Касабов е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в което уверява, че футболните клубове у нас спазват стриктно всички мерки за ограничение на коронавируса, а прекъсване на първенствата би довело до огромни финансови загуби. Това съобщават от БФС на сайта си.

Според ръководителите на футбола у нас, мачовете от есенния дял на шампионата трябва да приключат до 20 декември, а от средата на февруари 2021 г. - да започне пролетната част от шампионата. По този начин ще се запази "жизненоважният ритъм в системата на българския футбол".

"И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на коронавирус на територията на страната и конкретно – предложението за преустановяването на всякакъв вид колективни спортни мероприятия от 27 ноември т.г., да не засягат футболните първенства в първите три нива у нас.

Като аргумент БФС посочва редица обективни обстоятелства, включващи както изготвения от централата и приет от ММС и МЗО строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19, така и потенциалните тежки финансови и кадрови загуби за футболните клубове у нас.

На база официално изразената подкрепа за искането от страна на всички професионални клубове в България, ръководството на БФС призовава за доиграване на оставащите двубои до края на есенния дял на първенствата (и отложените поради карантинните мерки мачове) до 20 декември 2020 г. и подновяване на кампанията през втората половина на февруари 2021 г. (ако обстановката позволява), с цел запазване на жизненоважния ритъм в системата на българския футбол.

Българският футболен съюз и лично Михаил Касабов подкрепят отвореното писмо на президента на БФВ Любомир Ганев до държавните институции по същия казус и изразяват категоричното си становище, че, от позицията си на административен и регулаторен орган на футбола у нас, ще продължат да изпълняват всички ангажименти, свързани с обезпечаване на максимално защитена среда за провеждане на тренировъчно-състезателен процес", пише в съобщението на БФС.

Вчера (23 ноември) министър Ангелов предложи да се въведат по-строги мерки, за да се ограничи разпространението на коронавирус. Те включват не само отмяната на спортни събития, но и затварянето на училища, университети и детски градини, заведения за хранене, търговски центрове, нехранителни магазини.

Всички предложени мерки трябва да бъдат разгледани от съответните министерства и приети от правителството. Предложението е ограниченията да влязат в сила от петък - 27 ноември.

Самият министър Кралев успокои, че всички мерки ще бъдат обсъдени и заяви, че се надява да се стигне до "разумно и справедливо решение за всеки ресор".

В началото на 2020 г. футболното първенство у нас беше спряно заради пандемията. Отборите не играха в периода 13 март - 5 юни. След подновяването на шампионата беше въведено правило в началото на всеки месец тимовете да тестват играчите си с PCR тестове и да изолират заразените. При повече от 10 заразени играчи мачовете на отбора може да се отлагат. Така се случи с 9 срещи до момента. 

От БФС обявиха, че няма да бъде организиран Конгрес за избор на нов президент на централата заради препоръка от здравните власти. Наследник на подалия оставка през 2019 г. Борислав Михайлов трябваше да бъде посочен чрез гласуване на 11 декември. Начело на футбола у нас остава досегашното управление.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19