Свят

Кипър забрани масовите мероприятия до 30 ноември

  18.11.2020 17:00  
Кипър забрани масовите мероприятия до 30 ноември

Нова спешна мярка за борба с разпространението на коронавируса в Кипър влезе в сила. От днес до 30 ноември в страната са забранени всички масови мероприятия. Правителството стартира и две безплатни програми за тестване, за да получи по-точна епидемиологична картина и да може да взема своевременно решения.

С новото разпореждане на здравния министър се налага забрана за провеждане на демонстрации, митинги, протести, концерти, фестивали на публични и частни места. Решението е взето заради „спешната необходимост от опазване на общественото здраве" и „бързото нарастване на новозаразените", се посочва в указа.

Забраната засяга и събирания, за чието провеждане вече е издадено разрешение.

Мярката влезе в сила на фона на подготвяни протести в цялата страна в събота, според съобщения на организаторите им в социалните мрежи.

Заедно с ограниченията в ход са и две програми на правителството за безплатно тестване за коронавирус.

Първата е за PCR-тестове и е предназначена за изследване на определените от здравното министерство 12 категории граждани, които имат право да влизат и излизат от „червената зона" на острова. От 12 ноември двете области Лимасол и Пафос са под карантина.

Огромният брой хора, които трябва да бъдат изследвани, предизвика силно напрежение и многочасово чакане, особено в Лимасол, където спешно бяха разкрити и допълнителни мобилни пунктове за вземане на проби. Лично здравният министър Константинос Йоану се извини за ситуацията. Проверката на изходните пунктове на двата района за отрицателни тестове на пътуващите ще започне от утре, обяви днес министърът по време на посещението си в Лимасол.

Втората безплатна скринингова програма е чрез бързи антигенни тестове и в нея могат да се включат всички желаещи, като се очаква да бъдат обхванати около 50 000 души. Получените положителни резултати ще бъдат проверени чрез PCR тест.

Във вторник в Кипър бяха извършени над 11 500 PCR и бързи тестове, което е най-големият брой от началото на пандемията през март. 7513 са регистрираните заразени досега.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19