Новини

119 СОУ в София преминава към дистанционно обучение

  26.10.2020 18:05  
119 СОУ в София преминава към дистанционно обучение

Директорът на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов няма да чака евентуално решение на общинския кризисен щаб за преминаване на гимназистите от столицата на дистанционно обучение. По Дарик радио Стаматов каза, че вече е задействал процедурата за преминаване в дистанционно обучение в неговото училище, според заповедта на МОН, която бе разпространена по-рано днес.

По думите му не би отнело повече от 48 часа да се задвижи процедурата и дадено училище да мине на онлайн обучение.

По негово мнение решение за преминаване към дистанционно обучение в гимназиалния етап може да се вземе от общинския щаб.

„Аз самият смятам, че в момента би могло да се вземе като решение от общинския щаб. Но дори това да се забави, в 119-о започнахме всички стъпки за процедура по отношение на преминаване в дистанционна форма на гимназистите. Ще поискам от министъра неговото съгласие това да се случи, с оглед опазването живота и здравето на учениците, но и притеснението ми, че учителите започнаха един по един да окапват“, посочи той.

„София-град за съжаление е точно в тази зона, с червения код, където има висок процент опасност от заразяване сред учители и ученици. Гимназиалният етап е първият етап, който би могъл сравнително лесно, безпроблемно и доста бързо да премине в дистанционна среда за един сравнително кратък период. Причините за моето предложение са, че това е етапът, в който учениците са най-големи и дисциплинирани и биха могли бързо да започнат в дистанционно обучение. От друга страна това са учениците, които за голямо съжаление не спазват най-активно дистанцията в училищната обстановка и това води след себе си до сериозни затруднения по отношение на превенцията от разпространяването на Ковид“, каза още Стаматов.

Той обясни и как се задейства процедурата за преминаването към дистанционно обучение.

„На пръв поглед изглежда бавно, но в действителност би отнело не повече от 48 часа, за да се случи това нещо. Нагласата на родителите може да се получи много бързо чрез електронния дневник, педагогическият съвет да се осъществи веднага, след като има становище на нагласата на родителите и съгласувана позиция на обществения съвет. Най-важното в нея остава високата степен на заболеваемост в населеното място, която за съжаление в София започна да се изкачва в критичната си посока и е разумно, според мен, превантивно, както за учениците, така и за учителите, да бъде приложено в почти всички софийски училища“, каза директорът на 119-о училище.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08