Новини

Проверки в заведенията: Служител без маска сам ще плаща глобата

  24.10.2020 09:33  
Проверки в заведенията: Служител без маска  сам ще плаща глобата

Маските на открито вече са задължителни, то това не важи за всички закрити места. Такива, например, са нощните барове и дискотеките. От вчера инспектори и полиция ги проверяват дали спазват противоепидемичните мерки и изискванията за намален капацитет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички служители вътре носят лични предпазни средства. Осигурен е дезинфектант на входа и вътре в самите обекти, мери се температурата на всички клиенти, които влизат в заведенията. Осигурен е два или повече квадрата на всеки един човек от площта, която е предвидена за клиенти в заведенията“, констатира проверяващият Никола Велчев. 

Клиентите са скептични. Категорични са, че е невъзможно да има дистанция в дискотеките, защото често дори няма места за сядане. При проверката вчера не бяха открити нарушения, ако обаче се установят такива, ще последват санкции.
Снимка: btvnovinite.bg

„Ако открием нарушение, в зависимост от това дали нарушението е на служител, който е без лични предпазни средства – съставяме акт на самия служител. Ако открием вече друго нарушение, с квадратурата и с липса на дезинфектант, се съставя акт на управителя на съответното заведение“, уточни Велчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Санкциите са от 300 до 1000 лв. за физическо лице. При повторно нарушение, от 1000 до 2000 лв. За юридически лица съответно са от 500 до 2000 лв. И при повторно нарушение – от две 2000 до 5000 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

По-рано същия ден се проведоха проверки и в търговските обекти.

„Когато се влезе в търговски обект, с просто око може да се види дали има това отстояние между хората. И се преценява. То всеки може да си направи сметка какво е отстоянието между хората. Но хората спазват мерките. Носят си маските. Нямаме някакви фрапиращи нарушения“, уточни Стела Стоянова, началник на Районен инспекторат „Триадица“.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверките продължават. До момента са направени над 3000 проверки и са съставени над 10 акта за нарушение в търговски обекти.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05