Свят

НАСА и Nokia опъват 4G мрежа на Луната

  19.10.2020 18:58  
НАСА и Nokia опъват 4G мрежа на Луната
  NASA

За да постигне целта си през 2028 г. да изгради лунна база и в крайна сметка да поддържа човешко присъствие на Луната, НАСА отпусна 370 млн. долара на над дузина компании за внедряване на технологии на лунната повърхност. Тези нововъведения включват дистанционно производство на енергия, криогенно замразяване, роботика, по-безопасно кацане ... и 4G . Защото как иначе астронавтите ще могат да споделят в Twitter своите лунни снимки на голф и селфитата на лунен ровър?, пише БГНЕС.

НАСА казва, че 4G мрежата може да осигури по-надеждна комуникация на по-голямо разстояние от настоящите радио стандарти на Луната. Подобно на Земята, 4G мрежата в крайна сметка ще бъде надстроена до 5G .

Bell Labs на Nokia получи 14,1 милиона долара за проекта.  Bell Labs , по-рано управлявана от AT&T, ще си партнира с инженерната компания за космически полети Intuitive Machines, за да изгради 4G-LTE мрежата.

Джон Оливър се шегува с компанията- майка на Cи Ен Ен AT&T, че вероятно 4G мрежата ще работи по-добре на Луната, отколкото тук - няма да има дървета, сгради или телевизионни сигнали, които да пречат на 4G сигнала. Клетъчната мрежа на Луната също ще бъде специално проектирана да издържа на особеностите на лунната повърхност: екстремна температура, радиация и космически вакуум. Тя също така ще остане функционална по време на кацане и излитане от Луната, въпреки че ракетите водят до значителни вибрации на лунната повърхност.

От Bell Labs заявиха, че астронавтите ще използват безжичната си мрежа за предаване на данни, управление на лунни марсоходи, навигация в реално време над лунния пейзаж (помислете за Google Maps за Луната) и стрийминг на видео с висока разделителна способност.

4G мрежата на Земята се поддържа от гигантски клетъчни кули с огромни генератори на енергия и радиостанции. Но Bell Labs помогна за създаването на технология с малки клетки, която е по-ограничена в обхвата, но използва далеч по-малко енергия от традиционните клетъчни кули и е значително по-лесна за „сгъване и натоварване“ в космически кораб. Тази малка клетъчна технология в момента се използва за 5G мрежи по целия свят.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08