Икономика

101 модела маски на пазара не съответстват на критериите за качество

  19.10.2020 14:33  
101 модела маски на пазара не съответстват на критериите за качество

На обществени затворени места е задължително носенето на лични предпазни средства, които да покриват носа и устата. Но кои маски ни предпазват - на този въпрос се опита да отговори Биляна Гавазова, заедно с вирусолозите от Българската академия на науките.

Проф. Павлина Дулашка от БАН обясни как да си изберем маска. По думите ѝ най-употребявани са хигиенните маски за еднократна употреба, но те не ни предпазват напълно. Тя даде пример, че при пръскане със спрей - през нея преминават капки. Ние покрихме планетата с тези маски, застрашаваме екологията, добави проф. Дулашка.

При двуслойните платнени маски от голямо значение е материалът - ако е синтетичен, има възможност от предизвикване на алергия или кожно раздразнение. При същия експеримент със спрей - те предпазва повече, но се намокрят и ако не се сменяват често, тя също може да стане източник на бактериална инфекция.

Желателно е да имаме няколко такива, да ги сменяме. Шлемът ще предпази, ако някой киха или кашля, но ако някой киха или кашля до вас - няма да ви предпази, посочи проф. Дулашка. Тя обясни, че маските с клапан, които се смятат за изключително ефективни срещу вируси, всъщност не са. Причината е, че клапанът се отваря при дишане и има възможност да се заразят околните.

Най-надеждни са маските с филтър с активен въглен. Проведохме изследване, което показа, че най-активният е от кайсиеви костилки. Направихме много видове, тези маски са със сертификат от Европейска сертифицирана лаборатория. Активният въглен абсорбира, може да се глади и тази маска може да се използва 3-4 месеца, уточни проф. Дулашка.

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са показали, че 101 модела на пазара не съответстват на критериите за качество. 90% от тях се продават онлайн.

Спрели сме над 70 вида маски, стотици хиляди бройки от април месец до сега. Проверените са над 187 вида. Потребителите трябва да следят за наличието на маркировките върху маските, където е обозначен стандарта, нивото на защита, както и да има достъп до декларацията за съответствие на производителя, каза Мирослав Йотов от ДАМТН.

Вирусологът проф. Стоян Шишков обясни, че вирусът издържа различно време върху повърхностите - в зависимост от тяхната материя. Например, върху телефон или клавиатура може до оцелее до 3 дни. Той посъветва хората да дезинфектират работните си места, ако се използват от различни служители.

Има единични изследвания, че върху банкнота вирусът издържа около 2 дни. Най-инфекциозен е първите шест часа, заяви още той. По думите му в БАН изследват различни видове маски и тяхната ефективност, добави, че има стандарт за предпазване от бактерии, но не и за предпазване от вируси.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08