Свят

В Скопие: Няма да жертваме македонската идентичност и език

  19.10.2020 13:04  
В Скопие: Няма да жертваме македонската идентичност и език

Предупреждения и червени линии идват както от македонската, така и от българската страна в дипломатическата битка за започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз до края на тази година. Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров даде ясно да се разбере през уикенда, че Македония няма да жертва своята идентичност и македонски език, за да започне преговори и че може и да не се проведе съвместна междуправителствена конференция с ЕС, въпреки положените усилия за постигане на споразумение.
Междувременно българският министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че Германия оказва силен натиск върху България, но те няма да загърбят 1000-годишната си история, информира Агенция "Фокус".
В петък Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси в Скопие не постигна значителен напредък по спорни въпроси относно самоличността на революционера Гоце Делчев, като лидерът на опозицията Християн Мицковски поиска лидерска среща и повтори, твърдението че вместо Споразумението за добросъседство от 2017, България е поискала от Македония ново двустранно споразумение, което ще включва конституционни промени.
Ситуацията беше допълнително нажежена от бившия премиер Любчо Георгиевски, който обяви, че ще отиде в София тези дни, за да помогне за разбирането на ситуацията, и заяви на македонците да прочетат оригинални архивни документи, за да разберат истината, че ''македонец и българин са едно и също нещо''.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08