Шоу

Как да разберем дали сънищата ни са пророчески

  19.09.2020 11:31  
Как да разберем дали сънищата ни са пророчески

Женското списание "Мари Клер" разказва как сънищата са отражение на подсъзнателната ни същност и интуиция.

Основателят на аналитичната психология, швейцарският психиатър и психолог Карл Густав Юнг, смята, че сънищата са вид превозно средство, което прехвърля посланията от инстинктивните части на ума към рационалните. С други думи, с помощта на сънищата подсъзнанието се опитва да ни предаде важна информация, от която се нуждаем.

Фактът, че подобно „комуникационно устройство“ работи, е доказан в много случаи. В исторически и биографични книги можете да намерите много примери, когато сънищата стават пророчески и предсказват събития, които по-късно наистина се случват. Известно е например, че един от работниците на небезизвестната атомна електроцентрала в Чернобил е сънувал аварията година и половина преди трагичните събития. Наполеон, в навечерието на битките чрез сънища, знаел за техния резултат. Таблицата на знаменития учен Менделеев се появява в сън. Когато бъдещият велик физик Алберт Айнщайн е бил тийнейджър имал сън, който по-късно е повлиял на откриването на Теорията на относителността.

Как работи

От гледна точка на психологията феноменът на пророческите сънища се обяснява съвсем просто. Всички ние сме в огромно информационно поле, състоящо се от знания и богат опит, натрупан от цели поколения хора. Юнг нарича това колективно несъзнавано. Всеки човек през целия си живот може да използва тази информация в неограничени количества. За това има много средства и канали за възприятие и всеки от нас е напълно различен. Някои придобиват знания чрез картини, знаци, символи, други чрез внезапни прозрения. Но може би един от най-ефективните начини е да се потопим в себе си, в нашето подсъзнание. Това включва медитация и сън.

Учените са доказали, че мозъкът ни излъчва различни видове вълни при различни дейности. В момента на будност мозъкът работи върху гама или бета вълна и когато човек заспи, честотата на мозъка се забавя и той преминава към тета вълната. Именно на това ниво на дълбока релаксация или сън е най-лесно човек да се свърже с подсъзнанието си и да получи отговори на всички свои въпроси.

По какви критерии може да се знае, че сънят е пророчески?

Обикновено сънищата, които са сигнали от нашето подсъзнание, имат висока степен на реализъм, което ни кара да изпитваме силни емоции - подобни на тези, които бихме могли да изпитаме в подобна ситуация, ако сме били будни. Феноменът на дежавю също е неразривно свързан с пророческите сънища. Например, когато в живота се случи ситуация, която ни се струва подозрително позната, въпреки че предишният ни житейски опит предполага друго. Може би нашето подсъзнание вече се е опитало да ни изпрати сигнал за това в някой сън.

Въпреки това, не на всеки е дадено правото да дешифрира пророческите сънища. Това се прави най-добре от хора с развита интуиция, защото сънят също е част от него. Учените, които са правили своите открития в сънищата, са се доверявали много на интуицията си. Това отчасти е тайната на техния успех, защото колкото повече се доверяваме на себе си и какво чувстваме, толкова повече се разкрива връзката ни с подсъзнанието. И ако връзката ни със себе си, с нашето подсъзнание е добре развита, тогава четенето на тази информация няма да е трудно.

За съновниците

От древни времена хората са използвали книги , за да дешифрират сънищата. Тълкуването на сънищата с тяхна помощ обаче не е съвсем правилната стратегия. Юнг предупреждава за сляпото приписване на определени значения на символите на съня без ясното разбиране на личната ситуация на човека. Тоест, сънуван образ, картина или сюжет за различни хора може да носи напълно противоположно значение.

Как да декодираме сънищата

За да разберете съня си, трябва да се потопите в себе си, още веднъж да превъртите „филма“ на съня и да си зададете конкретни въпроси: какво означава това, което видях лично за мен? Опитайте се да се доверите на подсъзнанието си и то ще ви отведе до верния отговор. Не всички сънища си струват да се търсят пъзели и загадки. Понякога пророческите сънища идват при нас във вече дешифрирана форма. Най-често познати или непознати се появяват насън и ни казват важна информация в прав текст. Можем също да сънуваме цифри и символи, които ще бъдат отговорът на вашия въпрос.

Човек забравя повечето си сънища веднага след събуждане. Не се разстройвайте и не се притеснявайте. Нашият мозък се опитва да не пропуска наистина важните сигнали. И тогава, ако сте сънували, а на сутринта съня сякаш е „изчезнал“ от главата ви, може би това също не е случайно. В живота изобщо няма случайности. Всичко, което ни се случва, до ежедневни дреболии, е важно. Научете се да забелязвате тези малки неща, научете се да слушате себе си, защото като цяло ние самите знаем в каква посока се движим и каква е нашата мисия. Пророческият сън е само един от ключовете.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30      
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05