Икономика

Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране

  18.09.2020 17:55  
Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране

Подуправителят и ръководещ управление "Емисионно" в Българска народна банка (БНБ) Калин Христов ще стане част от Единния съвет за преструктуриране (ЕСП). Той ще бъде представител на централната банка в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП, съобщи ведомството днес.

В сесиите Христов ще има еднакви права и задължения като всички останали членове, включително право на глас. Присъединяването ще стане на 1 октомври 2020 г., когато България ще стане част от ЕСП, а заедно с това и от Единния надзорен механизъм. Така в началото на октомври ще започне тясното сътрудничество между БНБ и Европейската централна банка.

Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще поеме функцията на орган за преструктуриране на значимите кредитни институции и трансграничните групи по смисъла на Регламент (ЕС) № 806/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 юли 2014 г. за установяването на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои инвестиционни посредници в рамките на Единния механизъм за преструктуриране и Единния фонд за преструктуриране и за изменение на Регламент (ЕС) № 1093/2010. ЕСП ще наблюдава също така процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48