Свят

Беларус затваря границите си със съседни страни

  18.09.2020 08:29  
Беларус затваря границите си със съседни страни
  google

Беларус обяви, че е принудена да затвори границите си със съседните Литва, Полша, както и да укрепи границата с Украйна. Това заяви президентът Александър Лукашенко. Настоящата ситуация го принуждава, заедно с Русия, да изгради обща защита на Съюзната държава, обясни той, пишат от БНР.
 
Лукашенко призова гражданите на трите държави да спрат политиците си, както и да избегнат започването на война.
 
"Принудени сме да изтеглим войски от улиците и да приведем половината армия в бойна готовност", допълни Лукашенко. Президентът обясни още, че заедно с Русия са взели решение да ускорят отдавна планираното военно учение "Славянско братство 2020".
 
Пьотр Мюлер, говорител на полското правителство, заяви, че Полша не е получавала каквото и да било потвърждение, че границата настина е затворена, отбелязва Ройтерс. Полският заместник-външен министър Павел Яблонски е изпратил SMS до Ройтерс, в който се казва: "Приемаме това като пореден елемент от пропагандната кампания, от психологическа игра, която цели да създаде усещане за външна заплаха".

Началникът на литовската служба за гранична охрана Рустамас Любайевас, който е началник на литовската служба за гранична охрана, също заяви, че литовската граница също продължава да функционира както обикновено. "Не знаем какво означават тези изявления. Ще затворят границата за товари, за хора или нещо друго? Ще изчакаме да видим какво имат предвид тези изказвания и как се прилагат", каза литовският външен министър Линас Линкевичус.
 
По-рано Полша предложи да бъде създаден европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 милиард евро. Полският премиер Матеуш Моравиецки опредеви фонда като"нов план Маршал" и обяви, че следващата седмица той ще бъде официално представен пред Европейския съвет.
 
Създаването на стабилизационен фонд за Беларус вече има подкрепата на Чехия, Унгария, Словакия и Литва, обяви полският премиер Матеуш Моравецки, след подписването на обща декларация с министър-председателя на Литва Саулиус Сквернелис. "ЕС и почти целият свят подкрепят стремежите на белорусите за свобода. Затова в нашата декларация потвърждаваме нашето стратегическо сътрудничество и плановете ни да помогнем на Беларус, което включва и икономическа помощ+, заяви още Моравецки.
 
Фондът трябва да позволи на беларуската икономика да се стабилизира, да отговори на очакванията на инвеститорите и да даде перспектива на Беларус. Затова на този етап сумата трябва да бъде поне 1 милиард евро.
 
Призивът на Варшава за финансова подкрепа за Минск идва няколко дни, след като руският президент Владимир Путин подкрепи Александър Лукашенко с обещание за държавен заем на стойност 1 милиард и половина долара.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48