Икономика

Обсъждат лимитите на „Застраховка на туроператора“

  13.08.2020 16:00  
Обсъждат лимитите на „Застраховка на туроператора“

Министерството на туризма и Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) се договориха да бъде възобновена дейността на работната група към министъра на туризма, която анализира съществуващата нормативна уредба за лимитите по задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“ и по отговорността на търговците, улесняващи предоставянето на свързани туристически услуги, регламентирани в Закона за туризма. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Решението бе взето по време на среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и ръководството на АБЗ, на която бе обсъдено взаимното им партньорство. Ресорният министър оцени високо ролята на застрахователите за гарантиране на качествени туристически услуги и коректност в отношенията с потребителите.

Тя отново припомни, че след измененията на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение заради кризата с COVID-19 туроператорите вече могат да връщат сумите по неосъществени пътувания до края на 2020 г. в 12-месечен срок, което е от съществено значение за работата на застрахователите.

Тя цитира и допълнителни данни на Националния статистически институт, според които чуждестранните туристи у нас са намалели с 90 на сто през юни. Прогнозираният спад за целия сезон е 70%.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48