Учени установиха, че до 2100 г. по-голямата част от субпопулацията на белите мечки в Арктика ще бъде застрашена от изчезване заради намаляването на морския лед. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Climate Change“.
Белите мечки от вида Ursus maritimus използват леда за лов на тюлени. През лятото, когато ледовете край брега започват да се топят, животните остават на сушата, където практически са лишени от храна и живеят, благодарение на натрупаната мазнина. Тъй като топлият сезон в Арктика се увеличава, а площта на морския лед намалява заради глобалното затопляне, белите мечки са принудени всяка година да остават за по-дълго на континента.
Канадски и американски учени под ръководството на Петер Молнар от университета в Торонто разработили математически модел за изменение на ледената покривка на арктическите морета за периода 1979 – 2016 година. Те изчислили праговите стойности в дни на продължителността на лятното гладуване на полярните мечки, след което рискът от намаляване на броя на животните рязко нараства поради снижаване възможностите за оцеляване на малките и възрастните екземпляри.

