Новини

Борисов подава оставка след среща в Брюксел?

  15.07.2020 18:11  
Борисов подава оставка след среща в Брюксел?
  google

Служебен кабинет, експертно правителство или смяна на всички министри и излизане на премиера в отпуск до края на мандата са трите варианта за излизане от ситуацията. В кабинета на министър-председателя днес са обсъдени три варианта за излизане от създалата се ситуация, съобщи Българското национално радио.

По информация от ръководството на ГЕРБ в срещата са участвали ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера. Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна.

Според бТВ има и четвърти вариант: след като преодолее вота на недоверие, Борисов сам да поиска вот на доверие, а ГЕРБ да гласува "въздържал" се или "против".

По време на обсъждането е било изразено мнение,че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08