Икономика

40 на сто от IT компаниите продължават активно да наемат служители

  08.07.2020 18:42  
40 на сто от IT компаниите продължават активно да наемат служители
  google

Една трета от бизнеса смята, че пандемията не е повлияла негативно върху финансите им 

40 на сто от софтуерните компании продължават активно да наемат нови служители. Това стана ясно от скорошна анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), цитирана от сайта economic.bg.

От БАСКОМ подчертават, че изследването не е представително, а дава само момента картина за състоянието и тревогите на бранша. Данните сочат, че една трета от анкетираните не оценяват като негативно въздействието на пандемията върху финансовото си състояние. Тези компании отчитат ръст на своите проекти и поръчки на база две най-често срещащи се бизнес решения: позициониране в нова пазарна ниша (26%) и увеличаване на времето и ресурсите за развойна дейност (41%).

Близо две трети от фирмите, които отчитат ръст в дейността си, са посочили, че са използвали този период, за да се фокусират върху изследователски проекти, за които преди това не са им достигали време и други ресурси.

Въпреки това преобладава мнението на песимистите. Над две трети от респондентите са на мнение, че пандемията ще предизвика глобална рецесия и това подлага на изпитание бранша в България. 63% оценяват като негативно въздействието на пандемията върху финансовото им състояние, а най-уязвими са микро и големите компании. 61% от анкетираните признават, че имат отложени поръчки от клиенти, а 35% –отложени инвестиции.

Близо 75% посочват като основен извод от кризата, че бизнесът трябва да е по-иновативен, гъвкав и бърз. А над 65% от компаниите са на мнение, че всички сме свързани по-силно, отколкото сме очаквали.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48