Анализи

Изгоненият за некадърност доносник от ДС Емил Георгиев от "Екогласност" откри нов начин да рекетира български фирми

  08.07.2020 14:32  
 Изгоненият за некадърност доносник от ДС Емил Георгиев от \

Изгоненият поради некадърност доносник от ДС Емил Георгиев от "Екогласност", познат сред службите като агент "Станислав", откри нов начин да рекетира български фирми, обясниха пред "Скандал" негови бивши колеги. Само преди няколко дни почувствалият се като един от силните на деня обяви, че неговата организация щяла да основе награда "Златен цървул". Щели да я връчват на фирми, които имали най-голям принос за унищожаване на околната среда. Той е усетил възможността, гледа да лови риба в мътна вода точно преди парламентарните избори.

Запознати с криволичещата между дясно и ляво политическа "кариера" на агент Станислав припомнят как преди време като шеф на Федерацията на потребителите любимото му занимание е да раздава сертификати на фирми-отличници. По същото това време е и общински съветник в Хасково. И всеки месец събира журналистите в града, за да дава сертификат на някоя фирма, защото нейният продукт бил най-добър на пазара. Свидетели на охолния му живот тогава твърдят, че тази "реклама" била доста добре платена и не била по желание на собстевниците на фирмите. След кризата от преди 10 години обаче, българските компании свиват бюджетите, кранчето за агент "Станислав" спира и той се насочва към чистата природа. В неговия случай - към "зеления рекет".

Така идеята му за нова "награда" сега, този път анти - "Златен цървул", показва, че Емил Георгиев го е закъсал финансово и явно има нужда да събере някой лев от фирмите, твърдят неговите приближени.

През годините неговото име е свързвано със съмнителни връзки с контрабандисти и олигарси и недекларирани доходи. Знаят го и като голям страхливец - отвреме навреме изпищява по медиите, че някой го бил заплашвал. Като през 2012-та, когато се оплаква публично, че неизвестен, добре сложен мъж го приближил на паркинг в Хасково и го предупредил да спре да се показва по медиите, защото щяло да му се случи "нещо лошо".

А в политиката Емил Георгиев е една от най-известните "цветарки". Прелита от синьо през зелено до червено, без каквито и да е скрупули. През 2007 година Комисията по досиетата го проверява и го осветява. Оказва се, че е доносник от ДС под името агент "Станислав", работил във Видин. Около 15 години преди това той се подвизава като буден активист на СДС в Хасково. Припознава "синята идея" и се присламчва към модерното ново очевидно с тайната цел да замете срамното си ченгеджийско минало.

След осветяването му, агент Станислав проявява хитрост и бързо се ориентира в обстановката. Чрез неправителствени организации той се домогва до различни олигарси и политически позиции. НПО-тата са перфектното алиби за него за съмнителните му контакти с бизнесмени със скандален имидж. През тях той им препира имиджа като ги прави членове, а често и ги поставя на ръководни постове на организациите, срещу повече от прилично финансиране. Така се домогва до бившия президент на ФК "Беласица" в Петрич Костадин Хаджииванов – Коце Маца, разследван от властите за незаконен хазарт и организиране на черно тото.

Преди около 10 години се присламчва към Цветан Василев, който в момента е обвиняем за източването на 4 млрд. лева от КТБ. Агент Станислав е подходящ за изпълнение на мръсни поръчки и така го използват да упражнява натиск върху неудобни на олигарха компании и хора.

Изненадващо обаче през 2013-та цъфва в листата на "Коалиция за България" като кандидат за депутат от 25-ти МИР в София. Така се урежда с място в 42-ото Народно събрание, но въжделенията му за удобен висш държавен пост не се реализират. Това води до приставането му на финансираната от Цветан Василев партия "България без цензура". Емил Георгиев става един от най-ентусиазираните поддръжници на Николай Бареков.

Само преди година агент Станислав направи публично нов рязък завой наляво и попадна в листата на БСП с кандидати за евродепутати. Така в момента е дълбоко верен на социалистическата идея и на Корнелия Нинова. Нищо изненадващо - двамата имат много общо от зората на политическите им кариери - закърмени са със "синята идея". За агент Станислав няма нищо по-лесно от това страстно да защитава лявото така, както се хвърляше на амбразурата за СДС в борбата му за демокрация. Политическата  шизофрения на Емил Георгиев е пословична и доказана от твърдението му, че мястото на създадената като част от СДС ПК "Екогласност" е в коалиция с БСП - партията наследник на БКП. Дали това наистина е шизофрения или си е прост гьонсуратлък - въпрос на гледна точка.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19