Анализи

Микробиолог: Не трябва да се лекува с "Ивермектин", опасен е!

  08.07.2020 12:41  
Микробиолог: Не трябва да се лекува с \

Лечение на COVID-19 с препарата "Ивермектин"? Лекарството се използва срещу паразити при животни. Преди дни бе съобщено, че то ще бъде обект на клинични проучвания.

Препаратът много рядко се използва при хора, и то при определени състояния, защото има доста странични ефекти. Този препарат не за първи път се изпитва за антивирусно действие и досега нито едно от изпитанията му не е било успешно. Това заяви за "България сутрин" микробиологът Сергей Иванов.
Той посочи, че у нас няма практика за прилагането му, тъй като се използва за екзотични заболявания, които не са типични за Европа.

"Това, което направиха австралийците през април, са тестове за вирусоцидно действие. Това са стартови тестове при изпитване на лекарства. След това се продължава с опити върху животни - етап, който липсва в момента, и чак след това опити с хора. В България нито можем да повторим това, което австралийците са направили, нито имаме етап с животни", обясни Иванов.

Според него подобни изпитвания се правят с над 1000 души и такова с 30 човека, каквото се прави у нас, не би могло да покаже нищо.

Никой разумен изследовател няма да мине към изпитание с хиляди хора при положение, че няма резултати от опити с животни. Именно затова никой не е започнал сериозно изпитване на този препарат", заяви микробиологът за Bulgaria ON AIR.

По думите на Иванов ветеринарните лекари не са особено доволни от препарата. Той предупреди, че да се прилага "Ивермектим" при хора в тежки състояния би било рисково.

"Бих призовал поне временно да бъде наложена забрана за това лекарство, защото може да има хора, които да го закупят, приложат и да се получи нещо неприятно. Няма смисъл да плашим хората, просто не го използвайте", добави гостът.

Микробиологът поясни, че при лечение на животни с "Ивермектин" има карантинен период, в който не трябва да се употребяват продукти от тях.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48