Икономика

Петролът отново поевтинява

  08.07.2020 10:22  
Петролът отново поевтинява

Цените на петрола се понижиха в сряда след данните от САЩ, показващи ръст на американските петролни запаси. Загубите обаче са ограничени заради оптимизма за бързо икономическо възстановяване в Китай, предава Reuters.

Към 09:00 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 0.46% до 42.88 долара за барел, а лекият американски суров петрол - с 0.57% до 40.39 долара за барел.

„Пазарът е раздвоен, тъй като оптимизмът за бързото икономическо възстановяване на Китай се компенсира от постоянните притеснения, че ръстът на случаите на коронавирус в САЩ и други райони ще спрат възстановяването в търсенето на гориво. Очакваме WTI да остане в диапазона от 38.50 до 41.50 долара през следващите няколко седмици“, заяви Сатору Йошида, анализатор на стоковата борса от Rakuten Securities.

Запасите от суров нефт в САЩ се повишават миналата седмица срещу очакванията за равенство, въпреки че запасите от бензин и дестилати спадат повече от очакваното, показват данни на Американския петролен институт.

Допълнително напрежение по темата за свръхпредлагането добави и Американската администрация за енергийна информация (EIA) като заяви във вторник, че очаква производството на суров нефт в САЩ да спадне с 600 хил. барела на ден през 2020 г., което е по-малък спад от прогнозираното по-рано с 670 хиляди.

Пазарът очаква и решението на страните от ОПЕК+ за размера на добивите на петрол за август и септември. Националната петролна компания на Абу Даби вече заяви, че планира да засили износа си на петрол през август, което е първият сигнал, че ОПЕК и неговите съюзници се подготвят да облекчат рекордните съкращения в добивите от следващия месец, съобщават няколко източници пред Reuters. Членовете на ОПЕК+ трябва да проведат преговори следващата седмица./economic.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19