Икономика

ЕК: Потреблението в България ще се разшири през втората половина на 2020 г.

  07.07.2020 17:51  
ЕК: Потреблението в България ще се разшири през втората половина на 2020 г.
  google

Частното потребление в България ще се възстанови през втората половина на 2020 г. заради отпускането на противоепидемичните мерки. През 2021 г. то ще продължи да се разширява с по-умерени темпове след възстановяване увереността и доверието на потребителите. Това предвижда Европейската комисия (ЕК) в своята лятна икономическа прогноза.

Износът ни също ще се възстанови постепенно през следващите 6 месеца, като това ще продължи и догодина. Според експертите инвестициите у нас ще се върнат на положителни нива едва през 2021 г. Причина за това ще е високото ниво на несигурност, което продължава да съществува.

Еврокомисията запазва прогнозата си за спад на БВП с около 7% през 2020 г. Относно възстановяването обаче има ревизия надолу – през пролетта прогнозата бе за 6% ръст на българската икономика през 2021 г. Сега очакванията са за по-слаба експанзия от 5.3 на сто.

Инфлацията ще се запази на нива от около 1% както през тази, така и през следващата година. От началото на годината ръстът в цените е слаб поради поевтиняването на енергията. Свиването на сезонното търсене на туристически услуги и намаляването на ДДС за сектора ще доведат до по-ниска инфлация във втората половина на годината. През 2021 г. ценовите равнища ще останат ниски, с положителен принос от сферата на услугите и храните.

Въпреки бързите и всеобхватни мерки на политиката, предприети както на европейско, така и на национално равнище, тази година в икономиката на ЕС ще настъпи дълбока рецесия, предизвикана от коронавируса, пишат още от комисията. Според икономическата прогноза от лятото на 2020 г. икономиката на Еврозоната ще се свие с 8.7% през 2020 г. и ще отбележи растеж от 6.1% през 2021 г. Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 8.3 % през 2020 г. и да отбележи растеж от 5.8 % през 2021 г.

„Продължаваме да преминаваме през бурен период и да сме изправени пред много рискове, включително друга мощна вълна от зараза. Трябва да продължим да защитаваме работниците и предприятията и да координираме нашите политики в тясно сътрудничество на равнище ЕС, за да гарантираме, че ставаме по-силни и единни”, коментира изпълнителният заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис. Мнението му бе подкрепено и от комисаря по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. „Политическата реакция в цяла Европа помогна да се смекчи ударът за нашите граждани, но ситуацията продължава да води до увеличаване на различията, неравенството и несигурността. Ето защо е толкова важно да се постигне бързо съгласие по плана за възстановяване, предложен от Комисията, за да се осигури както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент”, допълни Джентилони.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08