Свят

239 учени от цял свят: COVID-19 се пренася по въздуха

  07.07.2020 16:46  
239 учени от цял свят: COVID-19 се пренася по въздуха
  google

239 учени от 32 страни написаха отворено писмо до Световната здравна организация (СЗО), в което молят ръководството да преосмисли начините на заразяване с COVID-19. Според експертите новият коронавирус се предава и по въздушен път, като доказателствата за това са все повече, пише „Ню Йорк таймс“.

С близо 12 млн. заразени от новия коронавирус по цял свят и над 500 хил. смъртни случая, нови и нови клъстери на заболяването на появяват на места, където се смяташе, че заразата е овладяна. Това, както и други научни данни сочат, че хората могат да се заразят с COVID-19 по въздуха – нещо, което СЗО все още твърди, че не е възможно.

Според организацията главният начин, по който COVID-19 заразява е чрез големи респираторни капчици, които попадат в дихателните пътища. Те се отделят при разговор, кихане, кашляне, пеене и дишане.

От началото на глобалната пандемия от здравната организация не са отричали, че е възможно по-малки капчици да се носят във въздуха и така да заразяват, но според тях „доказателствата за това са пренебрежимо малко“.

СЗО са провеждали и експерименти с въздух от болнични стаи на пациенти с COVID-19, като до момента не са открити достатъчни количества от коронавируса, че да могат да заразят здрав човек.

Въпреки това редица експерти смятат, че данните не показват цялата картина.

Според Бил Ханаге, епидемиолог от училището за публично здраве „Харвард Т. Х. Чан“, масовото разбиране за въздушно предаване е остаряло и глупаво.

Експерт от СЗО промени мнението си за асимптоматичните носители на COVID-19

 „Хората смятат, че въздушното предаване означава капчици, които стоят във въздуха с часове, носят се по улици, преминават през процепите на пощенските кутии и влизат в домовете навсякъде по света“, коментира той.

В същото време Ханаге е категоричен – най-голяма възможност за зараза има при продължителен близък контакт с болен или носител на COVID-19, най-често в затворено пространство. Има, обаче, и случаи на супер-разпръсквачи на вируса – един носител заразява много повече хора от обикновено.

Според Ханаге и много други учени това е пример за въздушно разпространение.

Схващанията на СЗО

„Те ще умрат, защитавайки разбиранията си“ – така дългогодишен консултант на СЗО, който остава анонимен в материала на „Ню Йорк таймс“, коментира вътрешните разбирания на организацията по повод пандемията.

Световната здравна организация има изключително строги правила, по които въвежда нови начини на разпространение на различни болести, симптоми, протичане и др. Конкретно за COVID-19 от организацията искат категорични доказателства за въздушно предаване на вируса – нещо, което би забавило въвеждането на животоспасяващи нови мерки за превенция, твърдят учените.

Още в началото на април група от 36 експерта по качество на въздуха и аерозоли призоваха СЗО да преосмислят възможността COVID-19 да се предава въздушно. Агенцията бързо се организира и направи среща с тях.

Според участници дискусията била доминирана от разбиранията на СЗО, че миенето на ръце е най-важно – дори по-важно от превенцията при въздушно разпространение.

Водещи експерти от цял свят смятат, че организацията трябва да приеме „превантивен принцип“ – дори и да няма достатъчно доказателства, да включи като възможен начин на предаване въздушното заразяване.

В началото на пандемията от СЗО твърдяха, че предпазните маски не вършат работа за COVID-19, заради размера на новия коронавирус, който лесно би преминал през тях. С течение на времето от здравната организация промениха вижданията си и заявиха, че наистина маските могат драстично да намалят предаването на заразата и е добре да се носят.

Какво означава въздушно предаване?

В отвореното си писмо учените са категорични, че има достатъчно данни за пренасяне на COVID-19 по въздуха. Това означава, че престой в затворено помещение с лоша вентилация, например, дори и при добра социална дистанция пак е много рискован.

Ако наистина COVID-19 се предава по въздуха, тогава носенето на маски в закрити пространства – с и без вентилация – е от изключително огромно значение за овладяването на пандемията.

Обществени места като училища и университети, банки, болници, ресторанти, барове и други потенциално могат да бъдат огнища на зараза.

Това би променило и препоръките към болничния персонал, който задължително ще трябва да носи маски със защита N95.

За други публични места добрата вентилация би била ключова – монтирането на пречиствателни филтри на системите, редовна им дезинфекция и честото проветряване биха намалили драстично риска от въздушно предаване на COVID-19.

Това, обаче, не променя фактът, че от СЗО трябва да излязат с препоръка към цял свят маските да станат задължителни в закрити и обществени пространства поне за известен период от време.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21