Икономика

Министър Караниколов: Оптимист съм за изграждането на Индустриална зона на терена на летището

  07.07.2020 12:33  
Министър Караниколов: Оптимист съм за изграждането на Индустриална зона на терена на летището

Държавата може да изгради голяма Индустриална зона на терена на Летище Стара Загора, да привлече стратегически инвеститор. Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, в страната има два града, които разполагат с големи и атрактивни терени-Стара Загора и Бургас. „Бургас няма да се откажат, но вашият Общински съвет трябва да вземе крайното решение“, обясни министърът.

Той припомни, че Летище Стара Загора няма лиценз от 2007 година, до момента не е проявен и инвеститорски интерес към него, а пряк конкурент на евентуалната му дейност  ще бъде и летище Пловдив. „Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес,  ще бъдат необходими между 35 и 70 млн лева първоначални инвестиции. Ако обаче се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство“, обясни министърът на икономиката.

Освен бъдещето на летището край Стара Загора той коментира пандемията от коронавируса и ефекта върху икономиката ни, както и Зелената сделка.

Темите са част от среща на бизнеса от региона с представители на институциите по време на националната кампания „Заедно срещу кризата“, организирана от медийна група „Стандарт“.

Кметът Живко Тодоров определи трансформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика като най-важната задача пред регион Стара Загора.

По думите му, сега е моментът за действие, тъй като на региона трябва да му се даде шанс за перспектива.“Ако сега не вземем мерки ние ще натрупаме само негативи. Регионът има нужда от добре платени работни места, за да задържаме младите хора тук, а бизнесът пък има нужда от предпоставки за развитие“.

На дискусията бяха обсъдени и държавните мерки за бизнеса по време на кризата.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05