Икономика

Разчитаме на туристи от Балканите и скандинавските страни

  03.07.2020 12:52  
Разчитаме на туристи от Балканите и скандинавските страни

Пандемията от коронавирус удари най-тежко туризма, въпреки предприетите от държавата мерки в подкрепа на бизнеса, смята ресорният министър Николина Ангелкова.

България беше една от страните, която отвори рано границите си, още на 1 юли, но секторът е силно засегнат. Заради това са актуализирани дейностите за реклами и е разработена кризисна програма.
„Фокусът е с насърчаването на вътрешен туризъм. В ход са и рекламните кампании с акцент върху привличането на туристи от Балканите, Израел, скандинавските страни, Германия и държавите от Вишеградската четворка“, обясни по време на парламентарния контрол Ангелкова.

В условията на пандемията предприетите редица мерки за справяне с последиците, се актуализират периодично.

Една от най- важните стъпки в подкрепа на туроператорите е законодателната промяна, с която се дава възможност те да възстановят сумата за отменено пътуване до 12 месеца, посочи министърът.

Освен това се отпуска държавна субсидия от 35 евро за всяка седалка на самолет с поне 100 места.

За туризма мярката 60:40 стана 80:20, от 1 юли стартира и още една мярка в помощ на фирмите на стойност 160 милиона лева. Държавата отпуска и безвъзмездна помощ на стойност 143 милиона лева за микро и малки предприятия, като до момента над 553 проекта са одобрени по нея, основно на туроператори.Разработва се и гаранционен фонд, допълни Ангелкова.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19