Анализи

Мръсната игра на кръга „Капитал“ срещу летния туризъм

  24.06.2020 11:09  
Мръсната игра на кръга „Капитал“ срещу летния туризъм

С очернящите кампании срещу сектора се преследват политически интереси
Всяка година в началото на летния сезон медиите от кръга „Капитал“ започват дискредитиращи кампании срещу туризма по българското Черноморие. Като се тръгне от единични случаи със закъснели чартърни полети, арестуван пиян чуждестранен турист и се стигне до някой автомобил, минал през дюна. Важното е информацията да бъде изопачена така, че да се превърне неусетно в огромен обществен проблем.
От няколко години има нов сценарий – митингите и шествията на „еколозите“ се правят малко преди 19:00 ч, за да могат да бъдат включвани на живо в централните новинарски емисии.
Тази мръсна игра продължава повече от 10 години. Медийните кампании се организират в сайтовете „Дневник“, „Клуб Зет“, „Медиапул“, вестник „Капитал“, а отскоро и от телевизия Би Ти Ви. Резултатите са високо обществено недоверие към туроператорите, забавени инвестиционни намерения и оттеглили се тукашни и чуждестранни международно-признати компании.

Обвързаностите

„Труд“ е доказал в много свои разследвания обвързаността на медиите от кръга „Капитал“ със „зелените екологични“ неправителствени организации (НПО), които дискредитират туризма у нас. Те са в коалицията „Демократична България“, в която влизат още ДСБ и „Да, България“, чийто ментор е издателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. Схемата е проста - „зелените“ протестират срещу нещо. Например създават обществени настроения срещу проекти и инвеститори. Под този натиск официалните власти с административен акт спират даден проект. Ударената фирма или се отказва, или започва дело, което се точи с години и така инвестицията се обезсмисля. Пострадали са още общините и местното население. Едните губят приходи от данъци, а другите работни места.

Жертвите

През последните 10 години жертви на кръга „Капитал“ и Би Ти Ви са десетки ключови инвестиции - от Шабла до Царево.
При Шабла, Каварна и Балчик има непрекъснати атаки срещу голф-комплексите, които са определяни като едни от най-добрите в Европа. Но те поне са изградени, за разлика от други намерения, които ще си останат нереализирани. Една от атаките е от 2008 г. - срещу проекта за екологично курортно селище в района на Карадере, чийто архитект е световно признатият сър Норман Фостър. Той е носител на най-големите архитектурни награди. Автор е на идеята как да изглежда централата на Apple в Купертино. Но тук професионализмът на сър Фостър е посрещнат на нож. Веднага започва кампания срещу бъдещия комплекс, който няма аналог в близките ни страни и гарантирано ще привлича туристи от цял свят. Кръгът „Капитал“ нашироко отразява малобройни протести на „зелените“, които твърдят, че селището ще се изгражда в защитена зона. След близо 6 години на много манипулации, жалби и тежки медийни удари, инвеститорът се отказва.
Инвеститорски интерес през 2018 г. има към района зад плажа на къмпинг „Корал“. Там проектът, също за екоселище, е на испанската Ибердрола Инмобилиария, част от огромния консорциум Ибердрола Груп, с оборот от 32 милиарда евро годишно. Сценарият от Карадере се повтаря – излизат „зелените“, които манипулират, че ще бъде застроен плажът. Позициите им всеки ден излизат в медиите от кръга „Капитал“. Но тази лъжа е разобличена и следва нова – зад плажа не може да се строи, защото там има „много застрашени растителни видове, например блатни кокичета“. Тогава „Труд“ пита официалните власти има ли наистина такива растения там и категоричният отговор е „не“. В крайна сметка Ибердрола Инмобилиария се оказва с имот, купен за десетки милиони, с който не може да разполага. От компанията завеждат няколко дела. Докато те не бъдат решени, консорциумът не може да реализира проекта си за курортно селище. Подобен удар има и срещу инвестицията за ваканционен комплекс в района на плаж „Вая“. Отново е започната медийна  кампания срещу проекта. Манипулацията е, че се застроява Иракли - местност със защитен статут.
Но вече има излязло решение на съда, че инвестицията е напълно законна и не става дума за Иракли, а за място в съседство, на което може да се строи и няма нищо незаконно. Но инвеститорът не получава извинение от кръга „Капитал“. Вместо това до днес се тиражира невярното твърдение, че на Иракли всичко е застроено и вече не „става за почивка“.
Последният случай е от тази година и засяга плажа Алепу заради изградено съоръжение за укрепване на свлачище. По проект обектът ще стане част от комплекс, който е в урбанизирана територия зад плажната ивица и няма как да я увреди. Според документацията всичко е законно, но отново започва познатата схема – тиражират се лъжите „бетонират брега“ и „нарушен е законът“. Тези твърдения са въпреки факта, че има приет Общ устройствен план на община Созопол, като съдебните жалби срещу него са отхвърлени и той е влязъл в сила.
Важно е да се подчертае, че нито един от посочените проекти не е засегнал плаж или защитена зона. Но всички са в местности, където „зелените“ ходят за диво къмпингуване. Тоест почиват с палатка или каравана без пари цяло лято и оставят след себе си тонове боклук. Миналата седмица Конституционният съд остави в сила промените в Закона за Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат правила за къмпирането. Така вече не може всеки самоволно да си разпъва палатката или паркира караваната където пожелае, както са свикнали „природозащитниците“.

Райони

Безспорният „успех“ на кампаниите на кръга „Капитал“ в съдружие със „зелените“ е блокирането на инвестиции в два големи Черноморски района. В община Царево цари пълен хаос заради липсата Общ устройствен план (ОУП).
Причината е, че Природен парк „Странджа“ е в границите на общината. Но ПП „Странджа“ няма задължителния План за управление. Той трябва да бъде изработен от „зелените“. От 1999 г. до днес една от НПО-тата на „еколозите“
разиграва официалните власти и не предава готов ПУ на ПП „Странджа“. Без този рамков документ ОУП на Царево не може да влезе в сила. Причината е, че не е ясно какви са нормите и режимите в Природния парк.
Заради този абсурд никой инвеститор не желае да започне нещо сериозно в района, който има огромен потенциал.
В крайморска Добруджа „еколозите“ измислиха, че по крайбрежието има понто сарматски степи, които са характерни за части от континентална Азия. Случайно или не тези степи са в района на Каварна и Балчик, който тепърва се развива. Засегнати се оказаха 2500 частни имота, чийто собственици в момента дори не могат да орат и засаждат земята си. През 2017 година има масови протести на местни хора, но до днес проблемът не е решен. В такава ситуация едва ли някой инвеститор ще купи земя в Балчик, Шабла, Каварна и ще развива туризъм или друг бизнес – може да се окаже, че гази понто сарматски степи.

Причините

Причината за мръсната игра на кръга „Капитал“ е проста – политическо влияние. Менторът на „Демократична България“ (в която са „зелените) Иво Прокопиев очевидно държи неговите протежета да станат депутати.
Какво по-лесно средство да дестабилизираш властта от това да представяш измислени и дребни проблеми в летния туризъм като апокалиптични събития, а малобройни протести като огромни. От няколко години има нов сценарий – митингите и шествията на „еколозите“ се правят малко преди 19:00 ч, за да могат да бъдат включвани на живо в централните новинарски емисии. А догодина има парламентарни избори и рано започналата кампания явно минава през хулене на туризма у нас./Труд


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08