Новини

Грандиозна схема на БСП за ремонт на училище в Кресна за над 2 млн. лв.

  10.06.2020 16:32  
Грандиозна схема на БСП за ремонт на училище в Кресна за над 2 млн. лв.

Фирмата „Вантроник“ от Симитли е спечелила обществена поръчка за ремонта на средно училище „Паисий Хилендарски“ в Кресна с фалшиви документи. Това твърдят участници в процедурата. В схемата е намесен и самият проектант. Строителството е за над 2 милиона лева, като изпълнителят вече е получил 50% аванс без да е ясно дали изпълнява графика и дали строи качествено. Компанията, проектирала училището, изпълнява и авторския надзор.

Отделно главният проектант Тома Чакалов е собственик и представляващ на единия от участниците за строителството, като вероятно е подал поддържаща оферта. След като е осъден да заплати разноски на "Вантроник", изглежда са се разбрали, за да изпълнява авторския надзор без да създава проблеми, съобщават още местните. 

Отлично осведомени източници разкриха, че офертата им е еднаква с тази на друг участник и се различава само по цена. Това са участниците ДЗЗД БИЛД КРЕСНА и Монолитстрой ДЗЗД. В класирането участват 3 фирми. На първо място е „Вантроник“ от Симитли, на второ и трето съответно "Агромах" и "Водно строителство-Благоевград". Всички останали участници са отстранени от процедурата. Говори се, че „Агромах“ и „Водно строителство – Благоевград“ са на един собственик и също са с еднакви оферти, но не е ясно защо не са отстранени от процедурата.

Оказва се, че обектите на „Вантроник“, представени в поръчката, като изпълнени от тях след справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки е видно, че са изпълнени от други фирми. „Вантроник“ се свързва с тотомилионера Николай Динков – Нинджата, който е известен с бурния си нрав, като на скоро е стигнал и до физическа саморазправа с кмета на община Струмяни, пак заради обществена поръчка. Говори се, че другата голяма обществена поръчка в Кресна за ремонт на улиците в града ще бъде спечелена от фирма „Елитстрой 2002“, която пак е от Симитли, твърдят местни жители.

В последно време на пазара се появява и „Вип трейд енд билд“ на Нинджата, като всичките му дела се движат от бившия юрист на община Симитли Александър Цветков. И двете поръчки са финансирани по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. и не е ясно дали не е налице злоупотреба с европейски средства, но ситуацията изглежда много съмнителна. Не е ясна и ролята на кмета на Кресна Николай Георгиев, който е от БСП. Но във всички случаи отговорността е негова, ако се установят нарушения. Вероятно ДФЗ трябва да се самосезира и да разпореди проверка, като установи ролята и на консултанта Боряна Алексова, която се свърза с БСП и най-вече с Румен Овчаров. "Червените игри, схеми и измами нямат край!", категорични са алармиращите са аферата


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48